Khamis, 30 Ogos 2012

DAGING MASAK MERAH ALA THAI



Bahan-bahan (4-5 orang)
500 g daging
10 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut (dikoyakkan)
2 batang serai (diketuk)
Garam secukup rasa
Minyak masak
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging. Goreng daging sehingga hampir masak.
  3. Masukkan cili kisar, sos tomato, sos ikan dan sos tiram. Kacau sekata. Kalau nak kuah banyak sikit, tambah air dan sos tomato.
  4. Masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan