Daging Masak Merah Ala Thai
Bahan-bahan:
1/2 kilo Daging - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah
2 sudu besar lada kering - yang diblend
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang ler pada masing2, nak pedas tambah lagi, tak nak buleh kurangkan)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
Serai - dititik
Kacang panjang - dipotong memanjang (terpulang, nak letak buleh, tak nak pun tak mengapa)
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah
Cara membuatnya:
Memula, goreng ler daging tu sebentar, ketepikan
Tumiskan bawang putih hingga naik bau
Masukkan lada kering yang diblend tadi
Kacau hingga lada nampak sedikit garing
Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram
Kacau seketika
Masukkan air bancuhan tepung jagung
Masukkan air ke dalam kuali itu
Masukkan daun limau purut dan serai
Masukkan bawang besar
Masukkan garam dan ajinomoto
Kacau sebentar
Masukkan air bancuhan tepung jagung
Setelah kuah nampak likat, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih
*Aku
suka makan lauk daging merah ni ... en.suami pun suka ... en.suami aku
ni sebarang produk dari daging memang kesukaannya ... hehe ... dulu
depan kedai aku ni ada kedai makan ... nama kedai makan tu 'Jering
Tomyam' ... sedap masakan kat kedai tu ... espacilly daging merah ...
memang selalu ler aku mengorder ... hehe ... tapi sekarang tinggal
kenangan jek ... sebab kedai tu dah tutup ... ceday ... tak dapat makan
daging merah yang sedap cam tu lagik ... tapi nasib baik sebelum dia
tutup kedai tu, sempat ler aku menuntut ilmu sikit ... hehe ... tima
kasih ita ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan