Daging Masak Merah Ala Thai
Bahan-bahan:
1/2 kilo Daging  - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah
2 sudu besar lada kering - yang diblend
1 biji bawang besar - dipotong bulat 
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang ler pada masing2, nak pedas tambah lagi, tak nak buleh kurangkan)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
Serai - dititik
Kacang panjang - dipotong memanjang (terpulang, nak letak buleh, tak nak pun tak mengapa)
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah
Cara membuatnya:
Memula, goreng ler daging tu sebentar, ketepikan
Tumiskan bawang putih hingga naik bau
Masukkan lada kering yang diblend tadi
Kacau hingga lada nampak sedikit garing
Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram
Kacau seketika
Masukkan air bancuhan tepung jagung
Masukkan air ke dalam kuali itu
Masukkan daun limau purut dan serai
Masukkan bawang besar 
Masukkan garam dan ajinomoto 
Kacau sebentar
Masukkan air bancuhan tepung jagung
Setelah kuah nampak likat, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih
*Aku
 suka makan lauk daging merah ni ... en.suami pun suka ... en.suami aku 
ni sebarang produk dari daging memang kesukaannya ... hehe ... dulu 
depan kedai aku ni ada kedai makan ... nama kedai makan tu 'Jering 
Tomyam' ... sedap masakan kat kedai tu ... espacilly daging merah ... 
memang selalu ler aku mengorder ... hehe ... tapi sekarang tinggal 
kenangan jek ... sebab kedai tu dah tutup ... ceday ... tak dapat makan 
daging merah yang sedap cam tu lagik ... tapi nasib baik sebelum dia 
tutup kedai tu, sempat ler aku menuntut ilmu sikit ... hehe ... tima 
kasih ita ...  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan