Ahad, 12 Februari 2012

PENYALAHGUNAAN DADAH

Penyalahgunaan dadah di kalangan pekerja boleh menyebabkan risiko kemalangan di tempat kerja bertambah, bukan sahaja kepada orang yang menyalahgunakan dadah, tetapi juga kepada orang lain yang sedang bekerja di sekeliling. Ini adalah kerana penyalahgunaan dadah menjejaskan daya kawal diri akibat gangguan pada sistem saraf tunjang seseorang.

Penyalahgunaan dadah memberikan kesan buruk kepada mental, otak dan emosi seseorang. Ia membuatkan seseorang sering berkhayal sehinggakan terkadang melayan blues tidak kira tempat, mengalami tekanan perasaan yang teruk, tidak dapat mengawal pergerakan badan, melemahkan daya pemikiran dan ingatan, merosakkan organ buah pinggang, hati dan jantung, melemahkan percakapan dan pengiraan dan jika dos yang diambil berlebihan, boleh membawa maut.

Badan orang yang menyalahgunakan dadah juga akan susut dengan mata lebam serta berair. Hidung menjadi berhingus dan muntah-muntah. Risiko jangkitan hepatitis dan HIV/AIDS juga tinggi dan boleh meyebabkan kematian.

Majikan mestilah peka dengan pekerja yang mula/sudah terjebak dengan penyalahgunaan dadah. Tanda-tanda utama penagihan dadah di kalangan pekerja ialah;
1.       Kemerosotan kehadiran di tempat kerja.
2.       Perubahan ke atas sikap dan tingkah-laku.
3.       Kemerosotan rupa paras dan kebersihan.
4.       Hilang selera makan, kurang berat badan mendadak, mata merah dan berair serta kuyu (bukan stim).
5.       Ada parut atau bekas suntikan di lengan.
6.       Mengasingkan diri dari rakan sekerja dan program rekreasi.
7.       Suka meminjam wang atau mencuri barang-barang yang mudah dijual.
8.       Selalu mengunjungi tempat-tempat terpencil seperti stor, belakang tandas atau lain-lain tempat yang tidak digunakan.
9.       Selalu melakukan perbuatan yang tidak selamat semasa menjalankan tugas harian (Mungkin kerana hilang tumpuan).
Penagihan dadah adalah sejenis penyakit walaupun ianya nampak semacam sengaja dicari, oleh itu majikan perlulah membuat langkah pencegahan dengan menggalakkan gaya hidup sihat di kalangan pekerja, kurangkan tekanan kerja yang tidak perlu kepada mereka, memberikan perhatian yang sewajarnya kepada pekerja dengan selalu berbincang dan berpromosi mengenai keburukan dadah. Ciptakan suasana ceria di tempat kerja!

Majikan juga perlu menyediakan ‘POLISI DADAH’ di tempat kerja, menyediakan prosedur untuk aktiviti pencegahan penyalahgunaan dadah, memberi latihan kepada penyelia dan memberi keterangan serta pengetahuan kepada semua pekerja tentang bahaya penyalahgunaan dadah.

Semoga kita semua dan orang yang kita sayangi bebas daripada penyalahgunaan dadah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin