Ahad, 5 Januari 2014

RASULLAH SAW MENANGIS AIR MATA NASIB UMAT ISLAM DI AKHIR ZAMAN.

Rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam (s.a.w.) pernah meminta sahabat Baginda, Abdullah bin Mas'ud radhiallahu 'anhu (r.a.) membacakan Baginda ayat-ayat al-Qur'an. Lantas, Abdullah bin Mas'ud r.a. bertanya kepada Rasulullah s.a.w., "Ya Rasulullah, akukah yang akan membacakan kepada engkau, padahal ia (al-Qur'an) diturunkan kepada engkau?"

Rasulullah s.a.w. berkata: "Benar, tapi aku ingin mendengarkannya dibacakan oleh orang lain." Maka Abdullah bin Mas'ud r.a. pun membacakan ayat al-Qur'an bermula daripada permulaan surah an-Nisa' sehinggalah ayat ke 41:

فَكَيْفَ إِذَا جِئْنَا مِن كُلِّ أمَّةٍ بِشَهِيدٍ وَجِئْنَا بِكَ عَلَى هَـؤُلاء شَهِيدًا
"Maka bagaimanakah (halnya orang kafir nanti), apabila Kami mendatangkan seseorang saksi (rasul) dari tiap-tiap umat dan Kami mendatangkan kamu (Muhammad) sebagai saksi atas mereka itu (sebagai umatmu)".
Baginda bersabda kepada Abdullah bin Mas'ud r.a. : "Cukuplah sehingga ayat ini.." dan air mata Baginda bercucuran keluar.
(Kisah ini diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin