Kacang
 soya semakin popular dikalangan pengamal makanan sihat sama ada dari 
negara barat mahupun timur khususnya masyarakat Negara Cina yang mula 
menggunakan kacang soya sebagai makanan kesihatan sejak 5000 tahun yang 
lalu dimana pengambilan terhadap susu soya dan tauhu. Kacang soya  juga 
kaya dengan bahan mineral seperti kalcium, sodium, magnesium, iron dan phosphorous. Selain itu, ianya juga kaya dengan pelbagai vitamin seperti vitamin A, B, C, dan D serta lecithin. Antara kesan susu kacang soya yang dibangkitkan adalah penyebab kemandulan kerana mengandungi hormon estrogen. Menurut
 kajian kesan pengambilan soya terhadap lelaki, pengambilan diet yang 
kaya dengan isoflavon soya untuk satu jangka masa panjang boleh 
mempengaruhi sikap dan tingkah laku lelaki tersebut. Isoflavon adalah 
bahan penambah semulajadi estrogen dalam protein soya. Purata kajian 
menunjukkan pengambilan lebih daripada 120mg isoflavon setiap hari 
sekurang-kurang setahun menunjukkan kesan perubahan. Pengambilan kurang 
daripada 100mg isoflavon sehari setiap hari selama setahun tidak 
menunjukkan apa-apa kesan ke atas serum seksual, isi padu zakar, atau 
kualiti air mani. Kajian dijalankan untuk mengkaji kesan phytoestrogen 
terhadap kesihatan reproduktif lelaki. Terdapat sekitar 20mg isoflavon 
dalam 1 cawan susu soya. Nama kimia bagi phytoestrogen adalah isoflavon.
 Phytoestrogen memiliki sifat seperti estrogen (sangat lemah), juga 
boleh bertindak sebagai anti-estrogen. Sifat anti-estrogen yang 
dimilikinya menjadi antara faktor soya digunakan dalam melawat kanser 
payu dara. Terdapat bukti menunjukkan lelaki vegetarian yang mengambil 
soya memiliki paras testosteron yang rendah sedikit, tetapi 
penjelasannya lebih kepada kurangnya pengambilan kolestrol dan bukan 
disebabkan pengambilan soya. Ada beberapa kajian yang cuba mengaitkan 
pengambilan soya dalam pemakanan akan mengurangkan kesuburan wanita. 
Kajian yang diterbitkan oleh  American Journal of Clinical Nutrition, 
menyebut  pengambilan soya yang tinggi akan memanjangkan kitar haid, 
mengurangkan FSH dan mengurangkan LH. Namun begitu kita harus faham 
bahawa kandungan soya yang terlalu tinggi sebegitu, mustahil diamalkan 
oleh kita. Kajian oleh American Family Physician dalam majalah rasminya 
memberitahu bahaya pengambilan soya dalam makanan tidak seharusnya 
dianggap punca utama kemandulan bagi lelaki dan wanita. Ini adalah 
kerana kemandulan mempunyai pelbagai sebab dan pengambilan soya hanyalah
 faktor kecil yang menyebabkan kemanduan itu. Kajian di American Journal
 of Clinical Nutrition menyatakan pengambilan soya tidak mendatangkan 
kemudaratan kepada kesuburan, malah tidak menjejaskan peluang untuk 
mengandung dan melahirkan anak.
Outline:
Adakah soya dan produknya memberikan kesan pada kesuburan lelaki dan perempuan?
Soya dan hormone Estrogen:
Kacang
 soya adalah sumber protein dan sumber bagi hormone kesuburan wanita, 
estrogen. Namun begitu hormone wanita yang terhasil adalah sumber 
tumbuhan (plant-derived) yang dinamakan phytoestrogen dan ianya 
di’subclass’kan sebagai isoflavones. Isoflavone juga mempunyai beberapa 
jenis yang mempunyai kesan yang berbeza-beza. Walau bagaimanapun kesan 
phytoestrogen ini terlalu kecil jika dibandingkan dangan kesan hormone 
estrogen yang sebenar. Ia juga kadang kala memberikan kesan antiestrogen
 yang membantu gejala menopause dan menghentikan pertumbuhan sel-sel 
kanser.
Adakah soya memberikan kesan kepada kesuburan ?
Tidak
 ada banyak kajian mengenai ini. Namun ada yang berpendapat bahawa di 
negara pengeluar soya pun di mana pengambilan soya dalam diet pemakanan 
amat banyak sekali, kadar kelahiran tidak berkurang berbanding negara 
lain yang tidak mengamalkan pemakanan soya.Dalam erti kata yang lain, 
tiada kajian yang sah menunjukkan soya memberikan kesan kemandulan. 
Namun ada beberapa kajian yang cuba mengaitkan pengambilan soya dalam 
pemakanan akan mengurangkan kesuburan wanita. Kajian yang diterbitkan 
oleh  American Journal of Clinical Nutrition, menyebut  pengambilan soya
 yang tinggi akan memanjangkan kitar haid , mengurangkan FSH dan 
mengurangkan LH. Namun begitu kita harus faham bahawa kandungan soya 
yang terlalu tinggi sebegitu, mustahil diamalkan oleh kita.
Kajian
 oleh American Family Physician dalam majalah rasminya memberitahu 
bahaya pengambilan soya dalam makanan tidak seharusnya dianggap punca 
utama kemandulan bagi lelaki dab wanita. Ini adalah kerana kemandulan 
mempunyai pelbagai sebab dan pengambilan soya hanyalah faktor kecil yang
 menyebabkan kemanduan itu. Kajian di American Journal of Clinical 
Nutrition menyatakan pengambilan soya tidak mendatangkan kemudaratan 
kepada kesuburan, malah tidak menjejaskan peluang untuk mengandung dan 
melahirkan anak.
Bagaimana isu ini bermula?
Satu
 kajian yang agak kontroversi telah dijalankan oleh Dr Jorge Chavarro 
dan rakan-rakannya dari Harvard School of Public Health, Brigham dan 
Women’s Hospital, Massachusetts General Hospital, dan Harvard Medical 
School. Ianya diterbitkan dalam Journal Human Reproduction. Kajian ini 
merupakan kajian cross-sectional, di mana ia cuba mengaitkan masalah 
kesuburan pada lelaki (bilangan sperma yg rendah) dengan pengambilan 
soya dalam diet.
Mereka
 telah melakukan kajian ini sepanjang tahun 2000-2006 di sebuah klinik 
kesuburan di Massachusetts General Hospital Fertility Centre dengan 
menjemput seramai 598 orang lelaki untuk mengambil bahagian. Daripada 
598 orang yang dijemput, hanya 99 orang saja yang mengambil bahagian. 
Mereka kemudian diminta menyerahkan sampel air mani (sperma) untuk 
dianalisa jumlah air mani (ejaculation volume), jumlah sperma, kepekatan
 sperma, pergerakan sperma dan struktur sperma. Pemeriksaan kesihatan 
juga dilakukan.
Namun
 bagaimana pun peserta-peserta itu hanya diberikan kertas soalan yang 
berbentuk questionnaire bagi menentukan kekerapan mereka mengambil soya.
 Kebanyak peserta ini adalah terdiri daripada orang Eropah  Caucasian 
dan berumur secara purata 36.4 tahun.
Terdapat beberapa kelemahan terhadap kajian ini?
Daripada
 99 lelaki yang mengambil bahagian, majoriti mereka (72%) adalah 
berlebihan berat badan (over weight), 74% tidak pernah merokok. Kajian 
sperma pula mendapati  42% adalah normal, 10% mempunyai bilangan sperma 
yang rendah (kurang daripada 20 juta/ml). Hanya 55%  lelaki yang 
mempunyai pergerakan sperma yang lemah. Manakala lelaki yang mempunyai 
sperma 42 juta/ml menafikan mengambil soya dalam pemakanan mereka. 
Berdasarkan pemerhatian ini Dr Jorge Chavarro merumuskan bahawa mereka 
yang mengambil soya dalam pemakanan mempunyai bilangan sperma yang 
kurang. Walau bagaimana pun kajian ini telah mendapat kritikan dari 
beberapa pengkaji yang lain. Antara alasan mereka ialah,
isipadu
 kajian ini adalah kecil, iaitu 99 orang sahaja yang mengambil bahagian.
 Apabila bilangan peserta kecil, maka sedikit perubahan dalam data akan 
memberikan peratusan yang tinggi dalam analisa. Sebagai contoh jika 
hanya 2 orang memberikan data yang berlainan, sebanyak 2% perubahan 
dalam pengumpulan data. Ini berbanding jika bilangan peserta berjumlah 
1000 orang. Perubahan data yang diberikan oleh dua orang hanya 
merubahkan 0.2% dalam pengumpulan data yang dilakukan analisa. Teknik 
kajian cross-sectional tidak sesuai dalam kajian ini kerana mustahil 
boleh mengaitkan kualiti dan bilangan sperma dengan diet pemakanan. Para
 pengkritik bertanya adakah pengambilan soya menjadi sebab utama kepada 
masalah kesuburan itu, sedang para peserta ketika menjawab questionaire 
itu mungkin tidak mengingati jumlah pengambilan soya atau tidak mencatat
 (rekod) setiap kali mengambil soya. Kebanyakan peserta mempunyai berat 
yang berlebihan (overweight), sedang para saintist mengetahui bahawa 
berat badan yang berlebihan sememangnya mempengaruhi kesuburan, walaupun
 tidak mengambil soya di dalam pemakanan. Maka kajian ini tidak boleh 
mengaitkan kesuburan dan pengambilan soya dalam diet pemakanan untuk 
lelaki yang mempunyai berat yang ideal. Terdapat beberapa kritikan yang 
diberikan, termasuk pertanyaan yang menjadi tandatanya, iaitu di 
kalangan penduduk Asia, ramai lelaki yang mengambil soya sebagai diet 
pemakanan kerana ianya adalah sumber protein yang murah. Namun 
pengambilan soya tidak menjejaskan langsung penduduk India yang 
mengambil soya sebagai minuman, penduduk China yang mengambil taufu 
dalam makanan dan penduduk Indonesia (Jawa) yang mengambil tempe sebagai
 hidangan minuman petang mahu pun lauk dalam menu makanan tengah hari 
dan malam. Maka para pengkritik yang terdiri daripda ahli sains dan 
doktor perubatan menolak idea/kajian ini. Seharusnya kemandulan lelaki 
dikaitkan dengan konteks yang lebih luas lagi iaitu cara hidup (termasuk
 rokok dan alkohol), kegiatan seksualnya, kesihatan mereka secara 
menyeluruh dan aspek diet yang lebih memudaratkan iaitu diet pemakanan 
yang mempunyai banyak lemak dan karbohidrat. Bagi mereka yang tidak 
mempunyai masalah kesuburan, soya tidak akan memberikan kesan yang 
drastik. Maksudnya mereka tidak akan menjadi mandul semata-mata kerana 
mengambil soya atau produk soya dalam makanan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan