Jumaat, 24 Jun 2011

MENCEGAH KEHAMILAN.

    Kira-kira 200juta wanita mahu kaedah merancang keluarga yang selamat dan efektif,tetapi mereka tidak mampu melakukannya disebabkan oleh kekurangan maklumat dan perkhidmatan. Setiap tahun kira-kira 190 juta wanita telah hamil dan kira-kira 50 juta daripadanya mengambil keputusan untuk melakukan pengguguran. Kira-kira 68,000 wanita pula meninggal dunia akibat pengguguran yang yidak selamat.Apabila seseorang ibu itu meninggal dunia akibat pangguguran yang tidak selamat keadaan tersebut telah memberi impak dan kesan kepada anak-anak.Boleh dikatakan1 juta kanak-kanak kehilangan ibu mereka akibat dari pngguguran tidak selamat pada setiap tahun. Pemilihan kaedah pencegah kehamilan adalah salah satu cara yang paling selamat dan paling baik untuk untuk merancang keluarga selain berdepan dengan risiko dari melakukan pengguguran. Berikut adalah diantara kaedah yang menggunakan pengambilan pil kehamilan yang boleh dipertimbangkan.. KAEDAHHARMONAL (BERKENAAN HORMON) 1. Kaedah Pil Kombinasi (Kebolehpercayaan:99.97%) -Pil ini mengandungi estrogen dan progestin. Setiap wanita diberi satu pek untuk kitaran selama 28 hari. Bergantung pada jenis pil,anda akan mengambil satu pil setiap hari atau satu pil untuk 21 hari diikuti dengan waktu rehat 7 hari. Atau satu pil setiap 24 hari diikuti dengan 4 hari rehat.Kaedah ini mampu bertindak mencegah telurdikeluarkan pada setiap bulan.Penggunaan kaedah sebegini juga menyebabkan mukus pada pintu masuk rahim lebih tebal sekaligus membuatkan sperma agak sukar untuk masuk. Kebaikan:
   • Haid tetap
   • Kesan posituf pada kulit dan rammbut
   • Kurang atau tidak mengalami kekejangan pelvik
   • Memperbaik simpptom-simptom gejala prahaid
   • Haid yang sedikit dan pendek
   • Mengurangkan risiko kanser ovari dan kanser rahim
   • Kesuburanakan kembali normal apabila pil tidak digunakan
   Kesan sampingan:
  • Mood yang sentiasa berubah
  • Sakit kepala
  • Perubahan dalam keinginan seksual
  • Peningkatan berat badan
  2. Kaedah Pil Progestin sahaja (kebolehpercayaan 99.6 sahaja_ Pil ini mengandungi progestin sahaja. Pil ini diambil termasukklah ketika waktu datang haid. Tidak ada waktu rehat diantara pek-pek yang diambil. Pil perlu diambil setaip hari bagi memastikan tahap keberkesanannya. Bagi sesetengah jenis,sebarang penangguhan tidak mesti daripada 3 jam dan sesetengah jenis pula sehungga 12 jam. Penggunaan pil ini pula menebalkan mukus pada pintu rahim dan mengubah lapisan dinding rahim. Bagi sesetengah wanita kaedah ini mampu mencegak ovulasi. Kebaikan:
 • Sesuai untuk wanita yang tidak sesuai dengan estrogen
 • Boleh diambil oleh ibu menyusu bayi karana tidak mengubah kuantiti susu dan tidak memberi kesan kepada bayi
Kesan sampingan

 • Pendarahan yang tidak tetap

 • Kulit bertompok-tompok

 • Payudara sakit apabila disentuh

 • Sakit kepala

 • Peningkatan berat badan           

 • Kaedah-kaedah pencegah hamil
  Pil Kontraseptif:
  Pil-pil kontraseptif yang berada di pasaran ini mengandungi hormon-hormon estrogen dan progestin atau mengandungi hanya hormon progestin.

  Pil kontraseptif dalam bentuk kombinasi hormon yang diambil secara lemon ini dikatakan dapat mencegah penyakit inflamasi pelvik dan kanser ovari serta endometrial.

  Ia selamat bagi kebanyakan wanita kecuali mereka yang merokok atau mempunyai sejarah keluarga yang berpenyakit jantung.

  Begitu juga wanita-wanita yang mempunyai sejarah penyakit kanser payu dara atau endometrial dan darah beku.

  Antara kesan sampingan yang boleh dilihat ialah mual, sakit kepala, peningkatan berat badan, sakit pada bahagian payu dara, pendarahan dan masalah tekanan.

  Pil kontraseptif yang hanya mempunyai hormon progestin sesuai untuk wanita yang menyusukan anak serta mereka yang tidak boleh mengambil hormon estrogen disebabkan sakit kepala atau darah tinggi akibat estrogen.

  Pil yang hanya mengandungi progestin akan menyebabkan perubahan haid, peningkatan berat badan dan sakit pada bahagian payu dara. Dianggarkan hanya 0.5 peratus (1 dalam 200) wanita akan hamil jika pil diambil secara konsisten dan betul.

  Suntikan Progestin dan Progesteron:
  Kehamilan boleh dicegah sehingga tempoh tiga bulan dengan suntikan Depo Provera.

  Ia mengandungi hormon yang hampir serupa dengan progestron dan penggunaannya berkesan kerana wanita hanya dikehendaki berjumpa dengan doktor atau jururawat untuk mendapatkan suntikan setiap tiga bulan.

  Faedah dan kesan sampingan Depo Provera adalah serupa dengan pil kontraseptif yang mengandungi progestin.

  Bagi wanita yang memilih kaedah ini, dianggarkan sejumlah 0.3 peratus (3 dalam 1,000) akan mengalami kehamilan yang tidak tidak dirancang dalam tahun yang pertama.

  Implan `Norplant':
  Implant Norplant adalah hormon progestin sintetik. Ia terdiri daripada enam kapsul kecil yang fleksibel (sebesar batang mancis).

  Kapsul-kapsul ini ditanam di bawah kulit lengan bahagian atas dan ia boleh mencegah kehamilan secara berkesan selama lima tahun.

  Bagi wanita yang memilih kaedah ini, dianggarkan sejumlah 0.1 peratus (1 dalam 1,000) akan mengalami kehamilan yang tidak dirancang dalam tahun yang pertama.

  Alat Instrauterin (IUD):
  Alat ini berbentuk `T' dan dimasukkan ke dalam uterus oleh doktor. Ia adalah alat fleksibel yang mengganggu pergerakan sperma dalam ruangan uterin.

  Terdapat dua jenis IUD iaitu Paragard Copper T 380A yang melindungi terhadap kehamilan selama 10 tahun dan Progestasert Progesterone T yang perlu diganti setiap tahun.

  Dianggarkan 3 hingga 5 peratus wanita akan mengalami kehamilan yang tidak dirancang dalam tahun yang pertama.

  Span (Sponge):
  Span mengeluarkan gel spermisida dan bertindak menghalang serta membunuh sperma atau merencatkan pergerakan sperma sebelum sampai ke serviks dan masuk ke uterus.

  Ia boleh dimasukkan beberapa jam sebelum melakukan hubungan seks dan boleh dibiarkan selama 12 jam selepas melakukan seks.

  Wanita yang mempunyai alahan terhadap nonoksil-9 tidak boleh menggunakan kaedah span ini.

  Diafram:
  Diafram bertindak menghalang sperma daripada memasuki uterus dan Spermisida yang digunakan padanya dapat membunuh sperma.

  Saiznya boleh diubah oleh doktor untuk disesuaikan dengan wanita tersebut dan ia boleh dibiarkan selama enam jam.

  Diafram tidak boleh ditinggalkan di dalam faraj lebih daripada 24 jam kerana dikhuatiri boleh mendapat sindrom kejutan toksik (TTS). Dianggarkan sebanyak 6 peratus kehamilan akan berlaku jika ia digunakan dengan betul dan konsisten.

  Penghalang serviks (Cervital Cap):
  Ia hampir serupa dengan diafram dan juga dapat diubah saiz mengikut individu. Alat ini boleh mencegah daripada hamil bagi tempoh 48 jam dan dalam tempoh ini aktiviti seks boleh diulangi.

  Ia tidak digalakkan untuk digunakan lebih dari 48 jam kerana risiko kejadian sindrom kejutan toksik meningkat serta boleh menghasilkan bau dan lendiran yang busuk.

  Dianggarkan hanya 9 peratus kehamilan akan berlaku jika ia digunakan dengan konsisten dan betul.

  Kaedah semula jadi (Natural Family Planning):
  Pasangan suami isteri yang memilih kaedah ini harus memastikan tempoh kesuburan wanita.

  Kaedah ini biasanya digunakan bagi pasangan yang tidak ingin mengambil apa-apa ubat.

  Pasangan yang memilih kaedah ini tidak boleh melakukan seks pada hari-hari yang dikatakan `subur' (masa ovulasi).

  Ia menganggarkan perubahan mukus membran serviks dan suhu badan.

  Terdapat empat jenis kaedah; kalendar, suhu badan basah, kaedah mukus seviks dan kaedah simptomtermal. 


  Kajian menunjukkan kira-kira 60 peratus daripada kehamilan adalah tidak dirancang. Proses kehamilan yang tidak dirancang dapat dicegah dengan menjalankan aktiviti pendidikan kepada pasangan suami isteri tentang kaedah kontraseptif (pencegah hamil) yang dapat diamalkan dan bersesuaian dengan cara hidup, kepercayaan serta kehendak pasangan tersebut. Konsepsi adalah penyatuan telur (wanita) dan sperma (lelaki). Kontrasepsi adalah pencegah kehamilan secara sukarela. Agen, alat atau kaedah kontraseptif dapat mencegah konsepsi dengan menghalang proses persenyawaan atau mencegah atau memperlambatkan percantuman sperma dan telur.

  Permilihan kaedah kontraseptif yang terbaik bergantung kepada beberapa faktor seperti tahap kesihatan wanita, umur wanita, kekerapan hubungan seks dan kehendak pasangan suami isteri untuk mendapatkan anak.

     Kaedah kontraseptif yang boleh diamalkan 

  Kaedah kontraseptif yang dipilih mungkin berubah dari semasa ke semasa. Antara faktor yang menentukan pilihan kaedah kontraseptif ialah kesesuaian dengan cara hidup pasangan suami isteri, keberkesanan kaedah, ciri keselamatan dan kemampuan untuk mengamalkan kaedah tersebut.

     Pil Kontraseptif  

  Wanita kerap mengambil pil kontraseptif secara oral sebagai langkah pertama mencegah kehamilan. Pil-pil yang berada di pasaran mengandungi hormon-hormon estrogen dan progestin atau mengandungi hanya hormon progestin.

  Pil kontraseptif dalam bentuk kombinasi hormon dikatakan dapat mencegah penyakit inflamasi pelvik dan kanser ovari dan endometrial. Pil jenis ini selamat bagi kebanyakan wanita kecuali wanita yang merokok atau yang mempunyai serjarah keluarga yang berpenyakit jantung. Wanita-wanita ini mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit jantung jika menggunakan pil kontraseptif.

  Wanita-wanita yang mempunyai sejarah penyakit kanser payu dara atau endometrial dan darah beku juga tidak dibenar menggunakan pil tersebut. Antara kesan sampingan yang boleh dilihat mual, sakit kepala, peningkatan berat badan, sakit pada bahagian payu dara, pendarahan dan masalah tekanan.

  Pil kontraseptif yang hanya mempunyai hormon progestin tidak akan menyebabkan masalah pembekuan darah. Pil jenis ini sesuai untuk wanita yang menyusukan anak dan mereka yang tidak boleh mengambil hormon estrogen disebabkan sakit kepala, atau darah tinggi akibat estrogen. Pil yang hanya mengandungi progestin akan menyebabkan perubahan haid, peningkatan berat badan dan sakit pada bahagian payu dara. Adalah dianggarkan sebanyak 0.5% (1 dalam 200) wanita akan hamil jika pil diambil secara konsisten dan betul.

     Suntikan Progestin dan Progesteron  

  Kehamilan boleh dicegah sehingga tempoh tiga bulan dengan suntikan Depo Provera. Depo Provera mengandungi hormon yang hampir serupa dengan progestron. Penggunaan Depo Provera berkesan kerana wanita hanya dikehendaki berjumpa dengan doktor atau jururawat untuk mendapatkan suntikan setiap tiga bulan. Faedah dan kesan sampingan Depo Provera adalah serupa dengan pil kontraseptif yang mengandungi progestin. Bagi wanita yang memilih kaedah ini, dianggarkan sejumlah 0.3% (3 dalam 1000) akan mengalami kehamilan yang tidak tidak dirancang dalam tahun yang pertama.

     Implan 'Norplant"  

  Implant "Norplant" adalah hormon progestin sintetik. Ia terdiri daripada enam kapsul kecil yang fleksibel (sebesar batang mancis). Kapsul-kapsul ini ditanam di bawah kulit lengan bahagian atas. Ia boleh mencegah kehamilan secara berkesan selama lima tahun. Bagi wanita yang memilih kaedah ini, dianggarkan sejumlah 0.1% (1 dalam 1000) akan mengalami kehamilan yang tidak dirancang dalam tahun yang pertama.

     Alat Instrauterin (IUD)  

  Alat ini berbentuk 'T' dan dimasukkan ke dalam uterus oleh doktor. Ia adalah alat yang fleksibel. Ia mengganggu pergerakan sperma dalam ruangan uterin. Terdapat dua jenis IUD:
  • Paragard Copper T 380A yang melindungi terhadap kehamilan selama 10tahun.
  • Progestasert Progesterone T yang perlu diganti setiap tahun.
  Dianggarkan 3-5 peratus wanita akan mengalami kehamilan yang tidak dirancang dalam tahun yang pertama.

     Span (Sponge)  

  Span mengeluarkan gel spermisida dan bertindak menghalang serta membunuh sperma atau merencatkan pergerakan sperma sebelum sampai ke serviks dan masuk ke uterus. Span boleh dimasukkan beberapa jam sebelum melakukan hubungan seks dan boleh dibiarkan selama 12 jam selepas melakukan seks. Wanita yang mempunyai alahan terhadap nonoksil-9 tidak boleh menggunakan kaedah span.

     Diafram  

  Saiz diafram boleh diubah oleh doktor untuk disesuaikan dengan wanita tersebut. Ia bertindak menghalang sperma daripada memasuki uterus. Spermisida digunakan bersama diafram untuk membunuh sperma. Diafram boleh dibiarkan selama enam jam. Bagaimanapun, spermisida perlu digunakan jika hendak melakukan persetubuhan lagi atau melakukan hubungan selepas enam jam yang pertama. Diafram tidak boleh ditinggalkan di dalam faraj lebih daripada 24 jam kerana dikhuatiri boleh mendapat sindrom kejutan toksik (TTS). Dianggarkan sebanyak enam peratus kehamilan akan berlaku jika ia digunakan dengan betul dan konsisten.

     Penghalang serviks (Cervital Cap)  

  Ia hampir serupa dengan diafram. Ia juga dapat diubah saiz mengikut individu. Spermisida diperlukan bersama dengan penghalang serviks. Ia boleh mencegah daripada hamil bagi tempoh 48 jam dan dalam tempoh ini aktiviti seks boleh diulangi. Ia tidak digalakkan untuk digunakan lebih dari 48 jam kerana risiko kejadian sindrom kejutan toksik meningkat serta boleh menghasilkan bau dan lendiran (discaj) yang busuk. Dianggarkan sebanyak 9% kehamilan akan berlaku jika ia digunakan dengan konsisten dan betul.

     Spermisida vagina (Vaginal Spermicides)  

  Ia dijual dalam bentuk krim, aerosol (foam), filem, pesari, supositori atau tablet. Ia mengandungi bahan kimia yang mampu membunuh, merencat pergerakan sperma dan mengurangkan keupayaan sperma bersenyawa dengan telur. Bagaimanapun, keberkesanannya mencegah kehamilan diragui kerana peratusan kegagalan agak tinggi. Oleh itu, ia mesti digunakan secara kombinasi dengan kaedah kontraseptif yang lain. Wanita yang memilih kaedah ini harus mengikut arahan penggunaan seperti yang tercatat di atas label. Spermisida hendaklah dibiarkan berada dalam faraj selama 6-8 jam (jangan basuh) selepas hubungan seks untuk memastikan semua sperma mati. Jika ia digunakan dengan cara yang betul dan konsisten, dianggarkan enam peratus daripada wanita yang menggunakannya akan hamil.

     Kaedah semulajadi (Natural Family Planning)  

  Pasangan suami isteri yang memilih kaedah ini harus memastikan tempoh kesuburan wanita. Kaedah ini biasanya digunakan bagi pasangan yang tidak ingin mengambil apa-apa ubat. Pasangan yang memilih kaedah ini tidak boleh melakukan seks pada hari-hari yang dikatakan 'subur' (masa ovulasi). Kaedah ini menganggarkan perubahan mukus membran serviks dan suhu badan. Terdapat empat jenis kaedah; kalendar, suhu badan basah, kaedah mukus seviks dan kaedah simptomtermal.

     Azal (Withdrawal)  

  Keberkesanan kaedah ini bergantung kepada keupayaan suami mengeluarkan kemaluannya dari faraj sebelum ejakulasi (pengeluaran air mani). Jika teknik ini diamalkan dengan betul dan konsisten, jumlah kehamilan dianggarkan sebanyak empat peratus.

     Ketidaksuburan dan tiada haid akibat penyusuan (Lactational Amenorrhoea Method (LAM)  

  Wanita yang menyusu sepenuhnya boleh mencegah kehamilan sehingga enam bulan selepas bersalin jika haidnya masih belum dialami. Aktiviti penyusuan akan menekan proses ovulasi. Ia sangat berkesan jika digunakan dengan betul. Kaedah ini berfungsi dengan menghalang telur daripada dihasilkan oleh ovari. Jika penyusuan dihentikan atau wanita teleh mengalami haid semula, kaedah pencegahan hamil yang lain perlu digunakan.

     Pembedahan (Surgical Sterilization)  

  Kaedah pemandulan ini dipilih hanya apabila pasangan suami isteri telah bersetuju untuk tidak mahu hamil dan mempunyai anak lagi. Kaedah ini dapat dilakukan ke atas suami ataupun isteri. Kaedah ini bukanlah kaedah yang sementara untuk mencegah hamil. Pembedahan akan menutup tiub yang menghasilkan sperma (lelaki) atau telur (wanita). Kaedah ini amat berkesan bagi mencegah kehamilan.

     Kondom  

  Kondom diperbuat daripada sama ada getah, plastik atau membran semula jadi. Ia patut digunakan bersama-sama kaedah kontraseptif yang lain seperti spermisida. Penggunaan pelicin bersifat minyak harus dielakkan kerana ia boleh merosakkan kondom. Apabila ingin menggunakan kondom, hanya salah seorang daripada pasangan suami isteri yang boleh menggunaan kondom pada waktu melakukan hubungan seks. Kondom hanya boleh digunakan sekali sahaja dan tidak boleh digunakan semula. Dianggarkan sebanyak 3-5 peratus kehamilan akan berlaku jika ia digunakan dengan betul dan konsisten.

     Menggelakkan daripada melakukan persetubuhan (Abstinence)  

  Pasangan yang memilih kaedah ini akan mengelakkan diri daripada melakukan persetubuhan. Ia memerlukan motivasi yang tinggi daripada kedua-dua belah pihak.

     Keberkesanan kaedah kontraseptif  

  Keberkesanan dan kebolehpercayaan kaedah pencegah hamil yang digunakan banyak bergantung kepada motivasi dan tujuan penggunaan tersebut. Setiap kaedah kontraseptif mempunyai tahap keberkesanannya. Sudah pasti ia lebih baik berbanding dengan kaedah di mana pasangan suami isteri tidak mengamalkan sebarang kaedah. Yang penting, penggunaannya harus betul (seperti dalam arahan penggunaan) dan konsisten. Dianggarkan bahawa 80 peratus wanita yang tidak mengamalkan sebarang kaedah kontraseptif akan hamil dalam setahun. Khidmat nasihat dan kaunseling harus diberikan kepada pasangan suami isteri yang ingin merancang kelahiran anak dan mencegah kehamilan. Pasangan suami isteri boleh mendapatkan khidmat tersebut dengan berjumpa doktor, ahli farmasi dan jururawat di hospital dan klinik kerajaan ataupun swasta.


  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan

  KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

  Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

  LinkWithin