Khamis, 11 Disember 2014

TUMBANGKAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL DAN UMNO CELAKA.

Akhirnya...
Aku paham, memang tak patut kita bagi peluang kepada bangsa asing dapat IC. Warga asing boleh mengundi, warga asing boleh buka penempatan di Malaysia. Semua tu memang aku tak setuju dan tak sepatutnya berlaku, tapi.....semua itu sedang berlaku. Warga asing makin ramai akan dapat IC. Warga asing makin lama akan berkampung di satu tempat dan tempat tu jadi kawasan diorang.  Kau complain macam mana pun pasal warga asing, ia tidak akan mengubah apa-apa. Barisan Nasional masih lagi memerintah. Barisan Nasional masih lagi berkuasa dan kau tunjuk la bukti ada bangsa asing mengundi pun, semua itu no point untuk 4 tahun akan datang.

Sampai ke satu tahap, warga asing akan jadi tersangat ramai sehinggakan suara mereka dah mula kedengaran menuntut hak masing-masing dan surely, pada waktu itu, kerajaan akan terpaksa dengar permintaan diorang . Takkan kau tak belajar sejarah? Cuba refer balik sejarah dan fahami apa aku tulis ni. Zahid Hamidi pun keturunan luar kan? Semua orang Negeri Sembilan nenek moyangnya orang luar kan? Aku pun sama rasanya. Macam mana orang Cina boleh jadi warganegara? Macam mana orang India boleh ada di Malaysia?

Bukan ke situasi dia sama aje? British memerlukan pekerja untuk bangunkan Tanah Melayu ketika itu sebab majoriti orang Melayu prefer kerja kampung?

Orang Melayu perlu sedar kita sedang melalui proses sama yang berlaku satu masa dulu. Jika dulu proses ini menyebabkan orang Cina dan orang India mendapat kewarganegaraan, proses ini still berlaku dan besar kemungkinan akan wujud surur galur darah Bangladesh, darah Myanmar dan darah Nigeria yang bakal jadi warga negara Malaysia. Ini akan berlaku secara semulajadi melalui proses perkahwinan. Cuba tengok berapa ramai orang tempatan dah kahwin dengan warga asing? Cuba tengok berapa orang anak warga asing yang bersekolah di sekolah kita? Ramai! Kelas isteri aku, suku class dia budak luar berbilang bangsa sehinggakan dah takleh beza mana satu local.

Dan persoalannya, adakah itu satu benda yang salah dan perlu diperbetulkan? Adakah salah warga asing duduk di Malaysia dan berkongsi Malaysia dengan kau? Sehingga sekarang orang2 Ultra Melayu tak dapat terima yang orang Cina dan India adalah sebahagian daripada warganegara Malaysia. Adakah pada golongan camni (Ultra Melayu), kerajaan telah melakukan kesilapan dengan menawarkan kewargangeraan kepada diorang?

Pandangan kau? Kau nak diorang hanya sekadar datang Malaysia kerja aje kan? Kau tak nak diorang jadi lagi maju dari kita. Tapi kenapa kita bersorak kegembiraan bila ada anak Melayu berjaya jadi penyanyi di Amerika?

Setuju ke kau kalau ada penyanyi Amerika bangkang anak Malaysia menyanyi di US sebab menutup pintu pendapatan diorang?


....................

UMNO suka menjaja ilusi yang mereka adalah pejuang Melayu. Tapi pada aku, UMNO bukanlah penjaga Melayu sebab apa yang aku nampak, gagasan UMNO sekarang lebih kepada "open market." Siapa2 yang bawak keuntungan, dialah yang akan dapat privilege. Tak kiralah asal dia dari mana. Tidak wujud lagi kepentingan kepada orang Melayu sebab jelas sebenarnya, polisi UMNO bertentangan dengan apa yang mereka laungkan. Sebut benda lain, action benda lain. Ambik contoh ; Aaron Aziz dan Zed Zaidi..Aaron Aziz, pendatang....Zed Zaidi, Ultra Melayu.

Tak ramai pulak yang sokong Zed Zaidi waktu dia bantah pasal Aaron Aziz dapat award, siap kena kutuk adalah. Aku percaya mulut2 yang kutuk Zed Zaidi ni lah jugak yang bangkang perniagaan warga asing di Malaysia...tapi memandangkan dia peminat Aaron Aziz jadi dia sokong Aaron dapat award.(Ini kes lama tapi aku sebutkan sebagai contoh sahaja).

Aku tak kisah Aaron Aziz dapat award....tapi nak tak nak dalam hati ni, aku setuju dengan Zed Zaidi. Cuma masalahnya....Aaron Aziz berhak dapat reward sebab dia dah usaha! Nampak tak sebenarnya....kalau kau menyumbang sesuatu kepada Malaysia, everyone have a chances to be a certified Malaysian..

Kita kena siapkan diri kita. Aaron Aziz handal berlakon tapi mana pegi aktor Melayu Malaysia yang lagi kacak, hensem dan pandai berlakon berbanding Aaron Aziz? Mana Lee Chong Wei version Melayu? Zaman keluarga Sidek dah berakhir tapi dah berapa tahun dah ni. Mana Nicol David version Melayu?

Apa respon orang Melayu?
Adakah cukup dengan merasa jeles dengan bangsa lain, orang negara lain?

Kita kena redha buat masa sekarang yang Malaysia sudah jadi sangat global. Kita kena bersaing dengan diorang sebab kau complain macam mana pun, orang luar yang kaya dan miskin adalah sebahagian dari Malaysia.

Golongan pembangkang selalu laungkan yang perjuangan berasaskan bangsa adalah obsolete. "Kita sudah tidak sepatutnya memperjuangkan sesuatu mengikut nilai bangsa, " kata mereka. Tapi...kenapa bila warga asing banyak bukak kedai kat Malaysia, kau pulak yang mempunyai pendapat yang berbeza? Sebab dia bukan warganegara?

Kau sure ke dia bukan warganegara? Kalau dia keluarkan IC tunjuk, kau nak jawab apa?
Kau nak tuduh itu IC palsu pulak?

Kalau kerajaan dah bagi warganegara dekat dia walaupun dengan cara menipu sekalipun, undang2 protect diorang dan diorang ada hak yang sama dengan kau. Barisan Nasional perlukan warga asing untuk undi diorang sebab kau tak nak undi dia lagi. Diorang akan buat apa saja supaya dia kekal memerintah, tak kiralah sampai dia terpaksa jual kewarganegaraan kepada warga asing, menipu atau menyalahgunakan SPR.

Jika benar UMNO bagi kewarganegaraan secara mudah untuk pastikan diorang terus menang pilihanraya (aku tak ada bukti personally) dan kau tak suka benda tu, menjerit melaung takkan mengubah apa-apa. Apa yang kita boleh buat hanyalah jadi lebih baik, bersedia mempertahankan hak kita. Kewarganegaraan sudah jadi a valueable commodity yang boleh dijual beli.

Salah? Ya tetapi itu realiti negara kita.

Sedarkan orang2 yang pangkah BN masa PRU hari tu, there's no such thing as Malay Rights anymore dalam zaman masakini. Kepentingan bumiputera hanyalah angin2 lama yang masih berbunyi tapi sudah tidak lagi dipegang mesejnya. Topik yang masih dijaja sebab ini satu cara UMNO nak kekalkan kuasa. Kita, orang Melayu, rasa selamat bila kita tau hak kita terbela especially generasi2 yang terdahulu. Seolah-olah yakin ada Malay guardian angel! Kita tak boleh lagi berfikiran sedemikian.

Kita sendiri kena jaga hak yang kau rasakan hak kau, sebab jelas, kerajaan hanya akan tolong orang yang tolong diorang. Dah tengok dah borang2pinjaman perniagaan yang dikeluarkan oleh Kerajaan? Kenapa perlu ada sokongan Ketua Bahagian UMNO dalam sesetengah borang?

Salah? Memang salah! Tapi itu sistem yang running di negara kita. Fucked up? Memang! Hidup kau hidup kau, hidup aku hidup aku. It's a dog eat dog world, now. Kau sokong UMNO kau dapat benefit, kau tak sokong, tak dapat lah kau apa2 benefit.

Sebab itu korupsi merata2.
................

Nak ubah semua itu?

Pastikan kerajaan bertukar. That will be a good start tapi jangan expect miracle dengan kerajaan baru. Semua yang pembangkang laungkan bunyinya adalah untuk spending kepada orang ramai tapi ingatkan diri sendiri, semua benda ada check and balance, pro and contra. Aku cuba jadi realistik dalam expectation aku...sebab aku mati2 percaya kerajaan akan bertukar masa PRU lepas.

Dalam 4 tahun akan datang ni sebelum PRU seterusnya, kita, orang Melayu Anti-UMNO kena jadi lebih kuat dari sekarang.

Katakanlah, magically kerajaan bertukar dan kerajaan baru ubah polisi pasal warga asing dan di hantar balik diorang ni keluar semua....persoalannya, waktu itu, ready atau tidak kau gantikan tempat warga asing dalam sektor yang diorang penuhi ketika ini? Kau kata kalau gaji tinggi kau nak la buat, kan? Berapa kau nak gaji supaya kau kerja buruh kasar? Katakanlah kau demand RM5000 untuk jadi pembancuh konkrit tiang MRT.

Pada ketika itu jugaklah Kerajaan baru pimpinan Anwar Ibrahim akan luluskan akta pengambilan pekerja import semula, sebab diorang tau, kalau diorang hire tenaga tempatan, bajet diorang takkan mencukupi dan kalau nak cukup, subsidi untuk bayar PTPTN perlu ditarik balik.

Kau kena pilih satu aje...Hahaha.

"Menyesal aku pangkah pembangkang!" jerit anak2 muda sambil berkhemah di Dataran Merdeka. Waktu tu Najib pun tergelak gembira dan berkata "I told you so" dalam Utusan Malaysia yang hanya dibenarkan dijual untuk Ahli UMNO sahaja.

.................

Walaupun aku menulis sedemikian, bukan bermakna aku berharap kerajaan sekarang kekal. Malaysia memerlukan a hard reset sebab sistem sekarang dah terlalu dalam korupsinya. Kawan2 aku pun ramai yang dah korup sebab nak carik makan punya pasal. "Terpaksa korup," beritahu seorang kawan aku. "Nak survive..kena ada politician backup."

Kita kena realistik dalam harapan kita. Aku ulang, menukar kerajaan adalah langkah yang besar sebab aku dah menyampah benar dengan menteri yang rasa diorang dah sehebat dewa kayangan. Cuma jangan harap keajaiban berlaku dengan cepat walaupun BN dah tumbang. Nak tukar mentaliti sesebuah negara memerlukan masa yang sangatlah panjang untuk menyemai budaya baru yang lebih baik. UMNO pun satu masa dulu pada aku visi diorang lain. Berapa puluh tahun berlalu sebelum UMNO jadi macam sekarang?

Nak reverse trend tu lagilah lama masa yang perlu. Meruntuh lebih mudah berbanding membina.

Jadi, kita start small. Ajar anak kau benda2 yang baik. Ajarkan dia pasal hukum hudud. Implement hudud dalam rumah kau secara kecil-kecilan. Beritahu dia kalau dia mencuri ayah akan potong tangan dia. Dua puluh tahun lagi, kau akan dapat tengok kebangkitan satu generasi yang semuanya menyokong hukum hudud...sebab diorang tau keberkesanan dan mana tau, kita bakal ikut jejak langkah Brunei waktu itu. Jika kau cikgu, preach! Jangan takut dengan tindakan disiplin! Ajar anak murid kau supaya diorang tak jadi pak turut yang hanya tau pasal K-Pop, program buat sesuatu benda yang terbesar untuk masuk buku rekod dan program senaman 36 jam berturut-turut.

"Mempersoalkan" adalah suatu tindakan kurang ajar dalam budaya kita. Mempersoalkan menteri bererti menentang kerajaan, sedangkan sepatutnya mempersoalkan menteri adalah satu budaya yang sihat untuk menjaga integriti kerajaan.

Najib dan kerajaan takkan nak hudud sebab benda tu tak pernah diterapkan dalam diorang dari kecik. Macam mana kau nak push supaya Malaysia laksanakan hudud sedangkan generasi pemimpin sekarang ni pun tak nak laksanakan dan tak percaya keberkesanannya? Kita ni macam salesman yang jual benda kepada target market yang salah.

It's a futile fight. Kita takkan menang. Tapi ...kita boleh buat small things that matter. Kita besarkan generasi yang sayang agama. Kita didik anak kecik yang tak suka korupsi. Kita didik anak kita supaya tak suka membazir macam Ibu Besar Program Permata.

Begitulah bermulanya revolusi. Semua revolusi bermula secara kecil-kecilan. Kau tak dapat jadi peserta revolusi, tidak mengapa, asalkan kau dapat jadi penyemai benihnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin