Selasa, 7 Jun 2011

ISU PEMBUANGAN SAMPAH DAN MEROKOK.

ISU PEMBUANGAN SAMPAH SARAP

      Sampah sarap (municipal solid waste) dianggap sebagai bahan yang tidak berguna dan tidak mendatangkan sebarang faedah, malah boleh mendatangkan mudarat jika disimpan. Dengan itu, selalunya sisa-sisa tersebut dibuang dan dilonggokkan di tempat-tempat pembuangan sampah sama ada menggunakan teknik pembuangan yang betul atau sebaliknya. Sampah boleh dikategorikan kepada dua, iaitu sampah domestik dan sampah bukan domestik (Ridwan Lubis, 1994). Sampah domestik adalah bahan-bahan buangan yang dibuang dari rumah atau dapur. Contohnya seperti botol, kaca, tin aluminium, beg plastik, kertas, pakaian buruk dan juga sisa makanan. Sampah bukan domestik pula adalah bahan-bahan buangan yang terhasil dari industri, tapak pembinaan, pekedai atau pasar dan pejabat. Bahan-bahan buangan ini terdiri daripada pelbagai jenis termasuklah sisa jualan, sisa pembuangan dan sisa daripada proses pengilangan.

      Di Malaysia, terutamanya kawasan penduduk bandar menyumbang sekurang-kurangnya 1.5 kilogram pembuangan sampah setiap hari, berbanding 0.8 kilogram bagi penduduk luar bandar. Angka ini terus meningkat dengan pertambahan penduduk dan tahap kehidupan rakyat yang semakin baik. Pembuangan sampah sesuka hati bukan sahaja akan menjejaskan kesihatan manusia bahkan juga turut mengancam hidupan laut. Oleh itu, semua pihak haruslah berganding bahu mencari jalan penyelesaiannya dengan secepat mungkin sebelum masalah ini menjadi semakin serius.

      Rakyat Malaysia sering membuang sampah tidak kira tempat, asalkan ada kesempatan. Natijahnya, kita dapat melihat di mana-mana sahaja ada sampah tidak kira di rumah, pejabat, kedai, tepi dan dalam sungai dan seumpamanya. Ini demikian kerana adanya sikap tidak bertanggungjawab sesetengah masyarakat yang membuang sampah di merata-rata tempat. Keadaan ini bukan sahaja mengotorkan alam sekitar dan jika dibiarkan ia akan menyebabkan keadaan sekeliling berbau busuk dan seterusnya menarik perhatian haiwan perosak seperti tikus dan lalat di mana haiwan ini turut merupakan pembawa penyakit seperti Taun. Tambahan pula, takungan-takungan air seperti di tempat pembuangan sampah telah menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes. Keadaan ini mendorong kepada penyebaran penyakit Deman Denggi yang boleh membawa maut kepada manusia.

      Selain itu, masalah pembuangan sampah turut mencemarkan keindahan dasar laut dan seterusnya menjejaskan kehidupan hidupan laut. Menurut laporan Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau dikenali sebagai UNEP telah menyatakan bahawa berlakunya kematian di kalangan hidupan laut seperti penyu, ikan, burung, ikan lumba-lumba dan anjing laut adalah disebabkan oleh tertelan barangan plastik. Mereka juga telah menganggarkan bahawa di seluruh dunia sebanyak seratus ribu ekor mamalia laut dan penyu mati setiap tahun disebabkan oleh sampah plastik. Kejadian ini telah mengganggu keseimbangan ekosistem akuatik.

      Antara langkah yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah pembuangan sampah yang semakin buruk ini ialah meminimumkan penghasilan sampah sarap. Kempen"3R"(Reduce, Reuse and recycle, meminimumkan iaitu Kurangkan, Gunakan Semula, dan Kitar Semula) merupakan pengurusan sampah sarap dari segi sisa. Contohnya, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah melancarkan ‘hari tiada beg plastik’ pada setiap Isnin, Selasa dan Rabu di seluruh negeri Pulau Pinang bagi mengurangkan kadar pembuangan sampah jenis plastik malah juga mengurangkan kos pengendalian sampah sarap dan dapat memelihara alam sekitar.

      Rentetan itu, pendidikan dan kesedaran dalam bidang sisa sampah dan pengurusan sisa sampah semakin penting dalam menangani masalah pembuangan sampah . Pihak sekolah dan ibu-bapa perlu menyalurkan ilmu moral tentang pentingnya menjaga alam sekitar dan menanam tabiat menjaga kebersihan alam sekitar sejak mereka berada di peringkat kanak-kanak lagi. Pelbagai kempen perlu dilaksanakan seperti ceramah "Cintailah Sungai Kita", iklan TV dan radio perlu diadakan dari semasa ke semasa agar dapat meningkatkan kesedaran rakyat Malaysia supaya tidak membuang sampah di merata-rata tempat.

       Kesimpulannya, masalah pembuangan sampah sarap telah mengancam kehidupan manusia dan haiwan serta menjejaskan kesejahteraan alam sekitar. Oleh itu, semua pihak harus berganding bahu dalam usaha mengatasi masalah pembuangan sampah sarap. Semua pihak perlu memainkan peranan masing-masing dan harus melaksanakannya dengan sempurna dalam menjamin kesejahteraan hidup masa kini serta kehidupan generasi akan datang. Langkah-langkah seperti meminimumkan sampah-sarap dan pendidikan serta kempen perlu diteruskan. Kerjasama dari pelbagai pihak amatlah dihargai dalam mengatasi masalah ini hingga ke akar umbi dan semoga kita boleh sentiasa hidup dalam persekitaran yang bersih dan sejahtera.

MEROKOK

      Tabiat merokok merupakan suatu fenomena masyarakat di mana kewujudannya boleh ditafsirkan dari pelbagai aspek. Antaranya ialah aspek sosiobudaya, psikologi, persekitaran, pengaruh iklan dan aspek pengaruh sosial. Kita dapat melihat orang yang merokok di merata-rata tempat sama ada di kampung, bandar dan sebagainya. Perokok sentiasa mempertahankan kepercayaan bahawa merokok mempunyai kebaikannya sendiri. Contohnya dapat memberi tumpuan perhatian yang lebih baik, keupayaan berfikir yang lebih tajam, dapat mengurangkan tekanan, ketegangan dan juga akan berasa lebih tenteram, tetapi perokok ini tidak mengambil kira tentang kesan dan akibatnya selepas merokok.

      Kandungan dalam rokok adalah berbahaya. Setiap batang rokok yang dinyalakan akan mengeluarkan lebih daripada 4000 bahan kimia beracun yang akan membahayakan perokok ataupun orang sekelilingnya dan boleh membawa maut iaitu 200 daripadanya ialah toksik dan 63 lagi boleh menyebabkan kanser dan dikenalikan sebagai karsinogen. Dengan ini, setiap sedutan daripada rokok tersebut merupakan satu sedutan maut. Di Malaysia, merokok menyumbang kepada lebih 10,000 kematian setahun. 30% daripadanya adalah disebabkan oleh 10 jenis kanser iaitu kanser paru-paru, kanser esofagus, kanser mulut, kanser pankreas, kanser tekak, kanser pundi kencing, kanser serviks, kanser buah pinggang, kanser kolon dan kanser perut. 50% kematian berpunca daripada sakit jantung dan strok dengan pecahan 25% masing-masing. Menurut Dr. Sallehudin, lebih 100,000 perokok akan dimasukkan ke hospital kerajaan di seluruh negara akibat penyakit sakit jantung, kanser dan penyakit sekatan pulmonari kronik (COPD) dan lebih penting, negara mengalami kerugian kira-kira RM20 billion setahun untuk menanggung kos rawatan dan kehilangan produktiviti.

      Di antara kandungan asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium-201), dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (Acetone), pencuci lantai (Ammonia), ubat gegat (Naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (Arsenic), gas beracun (Hydrogen cyanide) yang digunakan di “kamar gas maut” bagi pesalah yang akan menjalani hukuman mati, pelarut industry (Toluidine), bahan api roket (Menthanol), minyak pemetik api (Butane) dan banyak lagi. Namun begitu, racun yang paling penting ialah Tar, Karbon Monoksida dan Nikotin.
      Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia yang diketahui akan menjadi penyebab kanser karsinogen iaitu bahan yang akan menghasilkan barah atau kanser. Bahan seperti benzopyrene iaitu sejenis polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) yang telah lama disahkan sebagai agen yang memulakan proses kejadian kanser.

       Karbon Monoksida merupakan gas beracun yang biasanya dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. Gas beracun monoksida akan menjejaskan bekalkan oksigen ke tisu-tisu sehingga ianya menjadi terencat. Jika paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%, maka ini boleh menyebabkan kematian. Apabila racun rokok itu memasuki ke dalam tubuh manusia atau tubuh haiwan, maka ianya akan membawa kerosakan pada setiap organ di sepanjang laluannya, iaitu bermula dari hidung, mulut, tekak, saluran pernafasan, paru-paru, saluran penghadaman, saluran darah, jantung, organ pembiakan, sehinggalah ke saluran kencing dan pundi kencing iaitu apabila sebahagian dari racun-racun itu akan dikeluarkan dari badan.

      Nikotin, seperti najis dadah heroin, amfetamin dan kokain akan bertindak balas di dalam otak dan akan mempunyai kesan kepada sistem mesolimbik yang menjadi punca utama penagihan. Mengikut saintifiknya, nikotin merupakan sejenis najis dadah, seperti yang telah diiktiraf oleh dunia perubatan. Sindrom ketagihan terhadap nikotin yang ditunjukkan dengan gejala gian, tolerans dan tarikan, adalah mungkin lebih hebat berbanding najis dadah. Seseorang yang kehabisan rokok, kadangkala akan mengalami gangguan emosinya atau dalam keadaan yang amat tertekan sekali. Jadi untuk meninggalkan tabiat merokok untuk selamanya adalah amat sukar bagi sesiapa yang telah terjerat dengan ketagihan merokok kecuali dengan ikhtiar yang serius dan kehendak Allah jua. Nikotin juga merupakan punca utama risiko serangan penyakit jantung dan strok. Lebih kurang satu perempat mangsa pesakit jantung adalah hasil punca dari tabiat merokok. Di Malaysia, penyakit sakit jantung merupakan penyebab utama kematian sementara strok adalah pembunuh yang keempat.

      Golongan-golongan perokok ini mempunyai sebab-sebabnya sendiri untuk merokok. Antaranya ialah untuk menghilangkan kebosanan, menghilangkan perasaan kesepian, untuk meredakan tekanan, rokok mudah diperolehi atau dibeli, merokok adalah menyeronokkan, merokok ialah kelakuan yang lumrah dalam masyarakat, merokok untuk berjaga hingga lewat malam, dipengaruhi oleh rakan-rakan, untuk mendapatkan nikmat merokok dan disebabkan oleh ramai orang dalam komuniti merokok. Oleh disebabkan golongan perokok ini mempunyai sebab-sebab tersendiri untuk merokok, maka secara tidak langsung, perokok ini tidak terfikir akan kesan-kesan asap rokok yang akan mendatangkan kesan negatifnya terhadap diri sendirinya, orang di sekelilingnya perokok itu, isterinya malah terhadap anak-anaknya. Asap rokok yang dihidu oleh perokok atau sesiapa yang berada di sekelilingnya, akan memasuki rongga mulut dan hidung melalui kerongkong ke paru-paru. Kandungan asap rokok ini akan menyebabkan kerosakan tisu di sepanjang perjalanan di ruang ini, maka ia akan menyebabkan pelbagai penyakit di mulut, kerongkong, paru-paru dan barah. Selain itu, kesan asap rokok terhadap isteri perokok ialah isteri perokok akan lebih terdedah kepada kanser dan akan mengurangkan kesuburan serta putus haid yang awal. Kesan-kesan asap rokok terhadap anak perokok pula akan menyebabkan tumbesaran terbantut dan risiko mendapat serangan asma.

      Rawatan boleh dijalankan untuk perokok yang telah merokok sejak bertahun-tahun dan agak sukar untuk berhenti secara mengejut dengan menggunakan BAE Synergy Touch. BAE Synergy Touch boleh mengurangkan kesan bahaya rokok dengan meneutralkan bahan aktif rokok. BAE Synergy Touch berperanan untuk mengurangkan tahap tar dan nikotin rokok. BAE Synergy Touch ialah sekeping kain kapas yang disebatikan dengan BIO- Activated Energy (BAE) dan di lapik dengan lapisan nipis logam keemasan.

      Oleh itu, bagi perokok yang telah menghentikan tabiat merokok akan membawa banyak faedah sama ada terhadap diri sendiri ataupun orang di sekelilingnya. Antaranya ialah dapat hidup dengan lebih lama kerana memiliki tubuh yang lebih sihat, dapat meningkatkan kecergasan, dapat menghindari racun serta dapat menjadi teladan yang baik kepada anak-anak tersebut.

      Kesimpulannya, dalam rokok terkandung pelbagai jenis racun yang amat berbahaya kepada semua pihak. Jadi hindari daripada menjadi salah seorang perokok tersebut dan berhentilah merokok untuk melahirkan generasi yang lebih sihat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin