Khamis, 7 Julai 2011

KEMALANGAN JALAN RAYA YANG DAHSYAT.

Perodua Myvi yang dihempap oleh bas ekspress Delima

Tarikh 10.10.2010 bukan sahaja menjadi tarikh keramat bagi pasangan yang ingin melangsungkan perkahwinan, tetapi jugak tarikh yang amat memilukan kepada keluarga mangsa-mangsa kemalangan ngeri yang berlaku di kilometer 223.2 Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) arah selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat. Sebanyak 6 kenderaan terbabit di dalam kemalangan maut ini iaitu Bas ekspress Delima, Bas Jabatan Kebajikan Masyarakat, Toyota Vios, Perodua Myvi, Honda Accord, dan Toyota Hiace.
Kemalangan yang membabitkan 6 kenderaan ini mengorbankan 12 orang dan 40 orang yang lain cedera parah.
Kemalangan ngeri ini disifatkan paling tragis untuk tahun ini.
Kejadian berlaku pada kira-kira 6.40 petang apabila sebuah bas ekspres yang menuju ke Kuala Lumpur, gagal dikawal lalu melambung dan memasuki laluan bertentangan.
Bas terbabit menghempap dua kereta dan kemudian melanggar sebuah van sebelum melanggar bahagian tepi bas Jabatan Kebajikan Masyarakat yang menuju ke selatan.Sebuah kereta lagi turut terbabit dalam kemalangan itu, namun pemandu dan penumpangnya selamat.
Setakat ini, kesemua mangsa belum dapat dikenal pasti.
Semua mangsa yang meninggal dunia dan cedera dihantar ke tiga hospital berasingan iaitu Hospital Tampin, Hospital Tuanku Ja’afar dan Hospital Melaka.
Kemalangan itu menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk di kedua-dua hala.
PERHATIAN: Gambar di bawah sekadar untuk paparan umum dan memberi pengajaran kepada pengguna lebuhraya di Malaysia.

Honda Accord yang remuk teruk.
Pandangan hadapan kereta Honda Accord.
Pandangan hadapan kereta Honda Accord.
Mangsa-mangsa yang cedera menunggu untuk diberikan rawatan.
Seramai 40 orang yang cedera.
Orang ramai turut tidak ketinggalan untuk melihat kemalangan tersebut.
Kesesakan yang amat teruk berlaku apabila laluan ke selatan di tutup.
Toyota Vios yang terbabit.
Bas Jabatan Kebajikan Masyarakat yang mengalami sedikit kerosakan di bahagian kanan.
Honda Accord yang remuk teruk.

Saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan thai memberi satu nasihat kepada pengguna jalan raya berhati-hatilah memandu jalan raya.sebelum hendak mula perjalanan pastikan semua berfungsi dengan keadaan baik dan selamat.Kurangkan kelajuan,periksa kenderaan anda bateri,minyak power steering,brake,lampu depan dan belakang,tayar dan lain-lain lagi.Pastikan semua keadaan selamat semasa memandu di jalan raya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin