Jumaat, 27 September 2013

BALA DAN MUSIBAH DI ALAM DUNIA INI

bermula dengan krisis di sudan, pemimpin-pemimpin dunia arab lepas sorang, sorang menghadapi kebangkitan rakyat mereka. pergolakan di mesir menyebabkan dunia gempar seketika. rakyat negara asing dipanggil pulang termasuk para pelajar malaysia. alhamdulillah, mereka kemudian boleh kembali meneruskan pengajian kerana hosni mubarak memenuhi tuntutan rakyat yang mahu dia berundur. 

namun peristiwa itu bagai menggesa rakyat di negara arab lainnya untuk bangkit menolak kepimpinan mereka yang dirasakan sudah terlalu lama berada di tampuk pemerintahan. yaman masih bergolak. libya pula diserang oleh amerika menyebabkan dunia mengutuk serangan itu. 

pemimpin libya tetap keras. dari sejak muda sehingga kini, muammar ghadafi satu-satunya pemimpin arab yang tidak pernah akur dan tunduk kepada amerika mahupun sekutunya. sebab itu dia dibenci orang luar tetapi kini, dia juga sudah menjadi musuh dalam negaranya sendiri. sememangnya, bila seseorang sudah terlalu lama berada di tampuk pemerintahan, dia lupa untuk berpijak di bumi nyata. 

bencana berterusan hingga kini. jepun, negara maju yang dilanda 4 musibah secara berterusan. semua orang pun dah tahu, kan?

mula-mula, jepun dilanda gempa bumi. ahh...yang tu, rakyatnya kira okey jek...iyalah... diorang cukup bersedia untuk itu. tak lama lepas tu, terus dilanda tsunami pula. satu kampung ghaib bersama 10 ribu penghuninya. tak cukup lagi.... loji nuklearnya pula meletup menyebabkan sisa radioaktif terbebas ke udara dan sedang berarak di ruang angkasa dunia. dan terbaru, jepun ditimbuni salji, keadaan yang terlalu sejuk berbanding masa-masa sebelumnya. 

namun, di sebalik semua yang mendatang, siapakah yang dapat menafikan ketenangan orang jepun menangani musibah yang menimpa? selepas 10 hari, tiada kekalutan. rakyatnya masih berbaris untuk membeli makanan. masih tenang menyapu halaman. masih setia membantu jiran di sekeliling. 

sesungguhnya, apakah ada kita dengar mereka saling menyalahi antara rakyat dan pemimpin? tak ada.... aku akui, aku kagum dengan mentaliti bangsa yang satu ini. begitu kuat! 

ada yang kata, jepun ditimpa bala sebab negara itu paling sedikit umat islamnya. ada yang cakap, ugama yang dianuti itu terlalu jelek, sebab itu ditimpakan bala....

bagi aku, Allah melakukan sesuatu atas hak dan zatNya. Allah Maha Mengetahui mengapa bala itu diturunkan.Dan, janganlah terlalu gembira serta merasa bahagia bila Malaysia terlepas daripada semua itu. apakah rakyat Malaysia ini semuanya baik-baik sebab itu semua bencana itu tidak kita alami? 

memang benar, selagi ada ulamak yang mengajak ke jalan kebaikan, insyaallah, akan selamatlah kita namun jangan lupa, jika maksiat berleluasa, Allah akan turunkan bala meskipun ada manusia baik di tempat itu. bagi aku, malaysia hari ini, sudah terlalu 'advance' dalam segala segi. dan aku takut.... takut, kita tidak sempat bertaubat nasuha bila amarah Allah mendatangi.

tips cara memikat wanita yang Anda sukai

tips cara memikat wanita yang Anda sukai


Hal ini menjelaskan mengapa jika seorang Wanita merasakan “cinta” kepada seorang pria, dia akan sulit menjelaskannya… hal ini dikarenakan respon otomatis dalam otaknya bereaksi secara otomatis… Makanya jika wanita sudah “jatuh cinta” dengan seorang Pria, dia tidak dapat melakukan apa-apa dan akan sulit untuk bisa menolaknya..
Sulit membuat wanita jatuh cinta kepada Anda? Atau, wanita yang sedang Anda dekati malah menjauhi Anda? Anda tidak percaya diri mendekati wanita cantik ? Jika Anda dalam kondisi ini, ada baiknya Anda menerapkan 10 tips berikut.

1. Tunjukan diri anda apa adanya
Saat anda merasa cocok dengan wanita, usahakan untuk terlibat percakapan dengan si doi. Tak harus topik yang berat, bicara soal hobi masing 2 juga bisa di coba. Tampilkan diri anda yang sebenarnya. Ketulusan anda akan menarik perhatian si doi.

2. Jangan terlalu banyak menilai si doi
Tak ada orang yang sempurna di dunia ini jangan sampai anda membanding-bandingkan si doi dengan orang lain, apalagi tepat dihadapannya , bisa –bisa doi kesal. Jika si doi pergi, anda juga nantinya yang menyesal.

3. Jangan terlalu agresif
Anda menyukainnya , doi pun memberi reaksi positif. Hati-hati , jangan berlebihan. Terlalu sering menelepon, menghujaninya dengan SMS mesra , atau menanyakan aktivitasnya seharian akan membuat si doi tak penasaran lagi. Jual mahallah sedikit. Batasi diri anda , ketidakhadiran justru bisa menumbuhkan kerinduan dalam dirinya.

4. Tunjukan perhatian anda
Tunjukan keantusiasan anda untuk mendengarkan cerita doi. Jika hubungan mulai dekat, luangkan waktu untuk mendengar curhat doi. Beri tanggapan dari cerita- cerita doi dengan pendapat yang cerdas, tanpa terkesan menggurui. Jika anda membuat dirinya merasa nyaman dengan anda , si doi akan betah bersama anda.

5. Buatlah dia tertawa
Senyuman merupakan salah satu senjata ampuh untuk menjalin komunikasi dengan seseorang. Tersenyum merupakan refleksi dari seseorang yang punya pemikiran positif. Kalo emank anda berbakat, beri doi humor-humor segar saat bersamanya. Anda bisa menularkan keceriaan padanya. Survei membuktikan dari 10 wanita 9 diantaranya lebih menyukai cowok yang punya selera humor tinggi.

6. Tampilkan yang terbaik
Menjadi yang terbaik , bukan berarti memaksakan diri melakukan hal-hal
yang sebenarnya anda tidak sukai. Jangan memaksakan diri. Be your self aja. Dengan tampil bersih, harum, nafas segar dan tidak terlalu berantakan, cewe pasti banyak yang melirik. Apalagi jika anda menunjukan keahlian di depan doi. Jangan ragu untuk bermain gitar untuk doi atau memasak untuk doi. Jangan heran jika doi jadi terpesona akan apa yang telah anda lakukan.

7. Biarkan dia menebak-nebak
Jangan langsung membuka diri. Beri tahu secara perlahan siapa sebenarnya
diri anda. Jika anda langsung terbuka bisa –bisa doi akan bosan. Maknya biarkan rasa ingin tahunya tentang diri anda terus tumbuh dan berkembang. Dangan begitu, doi pun akan selalu berharap untuk mengenal anda lagi dan lagi.

8. Jangan sok akrab
Bila anda suka dengan doi. sebaiknya jangan dulu sok akrab. Tetap hargai privasinya. Jangan melampaui batas. EX: untuk menunjukkan keakraban anda memeluk–meluk doi. Jika doi merasa jengah, langsung hentikan aksi tersebut atau anda bakal benar benar kehilangan doi untuk selamanya.

9.Jujur
Kamu tidak perlu membuat sesuatu yang berlebihan, sedikit kalimat gombal mungkin saja membuat hatinya meleleh namun awas jika kamu tidak tahu waktu yang tepat bisa membuat si wanita jadi mengkerutkan dahi. berpenampilanlah selayaknya "manusia normal". seperti yang ditekankan di awal. Jujurlah pada diri kamu sendiri dan jangan berlebihan. kamu tetaplah kamu.

10.Senyum dan Pujian
Senyum itu adalah doa (tentunya dengan sebuah alasan). senyuman tulus dari pria yang dekat dengannya akan membuat wanita nyaman dan berharap bisa berlama-lama di dekat kamu. sedikit pujian yang keluar dari mulut kamu tidak akan membuat dirimu "jatuh" dimata mereka malah wanita akan menganggap kamu adalah pria yang paling penting diluar keluarganya.
- See more at: http://vinayudittia.blogspot.com/2013/05/tips-cara-memikat-wanita-yang-anda-sukai.html#sthash.IhIbqQVt.dpuf

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin