Selasa, 14 Jun 2011

SEBAB UMAT ISLAM BANGKIT PATTANI BANGKIT MELAWAN KERAJAAN SIAM(THAILAND).

Sebab Umat Islam Patani bangkit melawan SIAM (Thailand)

Peniaga Ayam Goreng di Haadyai
1-  Kenapa umat Patani bangkit berjuang melawan Siam ? Kerana tuntutan oleh naluri manusia supuya berbuat demikian , sebab kedatangan Siam ke Patani adalah Haram ,
kerana negara Siam berdasarkan EXPANSI dairah , atau cinta perluasan dairah; olehitu pada tahun 1786 mesihi   Siam melakukan tindakan pencerubuhan terhadap nagara Patani . lalu jatuhkan Patani ketangan Siam , sejak kekelahan itu  Patani   dijajah , ditindas,dirampas hak asasi manusia, dizalim , diperbudakan, dibakar hidup-hidup , diselam air , dikambus hidup ditangkap sebagai tawanan perang menjadi buruh paksaan dan hamba abdi , dipenjara dan dihalau keluar negeri .
2-     Landasan gerakan kemerdekaan Patani
A : Patani Daral harbi  :  kerana di jajah kapir bangsa Siam , peperangan dinegeri Daral harbi adalah pardu aini , hal ini telah bersepakat seluruh ulama Islam 4 Mazhab mengatakan bahawa   ” Jihad kemerdekaan adalah pardu aini bagi seluruh umat lelaki dan perempuan  apabila  negeri di cerubuh , dijajah, ditindas dan dizalim .
B : Piagam PBB.telah menetapkan bahawa bagi tiap-tiap bangsa yang terjajah hak menentu nasibnya sendiri , serta meningkatkan penghargaan atas hak asasi manusia dan dasar kemerdekaan untuk setiap orang , justeruitu lahirlah gerakan kemerdekaan national diseluruh dunia , di Asia,di Afrika dan Latin Amerika .
  C : Berdasrkan perkara diatas Umat Islam Patani bangkit menunaikan kewajiban memerdekakan tanah air yang terjajah dan masyarakat tertindas oleh kaum penjajahan yang terkutuk , maka gerakan kemerdekaan Patani ini adalah merupakan suatu gerakan yangdipardukan kepada seluruh umat Islam Melayu  Patani .
F :   Jika ada dikalangan umat Islam Melayu Patani yang sekungkul dan mendukung kaum pencerubuh dan penjajah bangsa Siam serta memberi pengiktirafan raja Siam dan permaisurinya sebagai bapa dan ibu dan sanggup mengaku dengan ikhlas bahawa dirinya berbangsa Thai ,berketurunan Thai dan berwarga nagara Thai adalah orang ini RADDAH ( martad ) mendarhaka kepada agama,bangsa dan tanah air .
3 – Hukum jihad menurut shariat Islam :

A :   Peperangan diantara nagara Daral Islam dengan nagara Daral kuffar maka berlakulah segala wasiyat Abu Bakar alsiddik kepada penglima Usamah dan tentera-tenteranya ; iaitu wasiyatnya melarang bunuh kanak-kanak , orang tua , orang perempuan , orang lemah , toksami , memutong pukokkayu tanaman , bakar rumah, sembelih binatang ternakan, menyiksa tawanan perang dan cingcang mayat.
4 – Perspective dunia terhadap gerakan kemerdekaan Patani

  A :   Orang-orang Siam mencerubuh, menjajah, menindas,   membunuh , membakar hidup-hidup kambus hidup-hidup juga diselam hidup-hidup , dihalau keluar negeri seperti binatang ( di lakukan semua ini oleh Pukong Sharot keatas penduduk dairah Bacok dan Yingo, Pukong Sampech keatas penduduk dairah Saiburi ) terhadap orang -orang Patani , tetapi mereka berada dipihak yang benar dan adil . Disebaliknya jika orang-orang Patani melakukan tindakan yang sama keatas orang-orang Siam pencerubuh itu selalu dianggap oleh pemberita dan media amnya sebagai pengganas , kejam dan zalim.mengapa??!
B :  Orang-orang Siam menghantar  askar-askarnya dan kelengkpan alat perang yang cukup bawa masuk kenegeri Patani yang bertujuan memerangi orang-orang Patani, membunuh , menyiksa dan menangkap kepenjara , mereka dianggap sebagai benar dan adil . Tetapi jika orang-orang Patani mengadakan tindakan atau serangan dinegeri Siam mereka dianggap penjahat dan pengganas .
C : Orang-orang Siam membunuh berapa banyak guru-guru agama Islam Patani dan dibawakepenjara dengan tanpa kesalahan , maka dianggap semua itu benar dan adil?!   Tapi mengapa jika orang-orang Patani membalas dengan tindakanyang hampir sama dengan kezaliman-kazaliman yang pernah mereka kerjakan itu selalu dianggapkan ganas ,jahat dan kejam .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin