Jumaat, 13 Januari 2012

PANDUAN UMUM.

Cara Pengurusan Stress
1.Membaca al-Quran dengan mentadabbur dalam Islam
2.Memperbanyakkan taubat dan Istighfar
3.Taqarrub
-Qiamullail
-Banyakkan berzikir
4.Banyakkan bersedekah
5.Bijak mengurus
6. Bersangka baik terhadap Allah s.w.t
7. Tawakal.
Tip Meringankan Tekanan Apabila Ditimpa Ujian atau Musibah.
1.Penghapusan dosa
2.Meningkatkan darjat
3.Mengingati Allah
4.Mensyukuri Nikmat
5.Berasa Ujian kita lebih ringan
6.Allah menyayangi kita.
 

KERJA ITU SATU IBADAH

“Tidak kami jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu”
(Maksud Surah al-Dhariyat 51:56)
Allah menjadikan manusia ialah untuk menjadi hambaNya. Misi hidup manusia adalah untuk mengabdikan diri pada Allah.
Ibadah bukan hanya terbatas pada perlakuan solat, puasa, zakat dan haji semata-mata. Dan gelanggang ibadah itu bukan hanya di surau dan masjid. Ruang lingkup ibadah sangat luas. Seluruh hidup kita dari sekecil-kecilnya seperti mandi, makan, beridah sehinggalah kepada yang sebesar-besar seperti system ekonomi, pendidikan , social, kebudayaan, hiburan dan sebagainya adalah termasuk dalam ibadah.
2 syarat ibadah :-
-Dilaksanakan dengan niat yang ikhlas kerana Allah
-Ia dilaksanakan bertepatan dan tidak bertantangan dengan sunnah Rasulullah s.a.w.
Satu kerja boleh dijadikan ibadah berdasarkan 6 syarat :-
1-Niat yang baik
2-Kerja yang dibenarkan disisi syariat
3-Melaksanakan kerja dengan betul
4-Bekerja secara terbaik (optimum)
5-Tidak meninggalkan perkara-perkara yang asas dalam Islam
6-Natijah yang baik
 

CABARAN PEMIKIRAN MASA KINI

Islam melihat agama sebagai sesuatu yang mutlak ( datang dari sumber yang mutlak). Islam dianggap sebagai neraca kebenaran dimana ia memberi panduan dalam semua bidang kehidupan. Islam merupakan agama yang syumul. Konsep kehidupan diterangkan agama. Agama memberitahu hakikat hidup dimana adanya kehidupan dunia dan akhirat. Agama boleh dibicarakan dalam bidang ekonomi, sosial, sains dan sebagainya. Dan ia bukan hanya dibicarakan sebagai benda sampingan. Sebelum kita dilahirkan, kita dah akui tentang Rububiyah Allah.
Tafsiran tentang agama perlu dibuka. Kefahaman tentang agama perlukan ilmu. Ilmu boleh diperolehi melalui 3 cara iaitu Al-Quran, As-sunnah dan tidak tahu. Bila kita menyedari yang kita tidak tahu, secara automatik kita akan mencari ilmu itu. Kita boleh berbeza pendapat tentang agama dengan ulama’ dengan syarat ada ilmu yang kukuh dan dalil yang betul. Ada golongan yang suka menyempitkan tafsiran tentang agama sehingga menjadi ektreme dan menyusahkan. Kadang-kadang pandangan golongan ekstremis ini boleh membuatkan golongan yang kurang ilmu atau golongan bukan Islam memandang serong terhadap Islam. Penyelesaian kepada masalah ini ialah wasatiah atau bersederhana. Ideologi Liberalisme adalah respond pada golongan yang menyempitkan agama. Jadi, aspek kesedaran amatlah amat penting. Segala yang dilakukan perlulah dengan cara berhikmah….
 

Stress vs CemerlangPada tanggal 10 Oktober 2009, telah dianjurkan bengkel “Stress vs Cemerlang”. Alhamdulillah aku dapat join program tu walaupun pelbagai halangan yang ditempuhi hari tu..Tapi memang betul2 penat hari tu sebab banyak sangat program. Bayangkan aku keluar pg tu jam 6.45 pagi dan kembali ke bilik hampir jam 12 malam.. Bengkel tu diadakan dari jam 8 pagi sampai jam 6 ptg. Hafiz Hamidun berkongsi pengalaman beliau bagi slot menangani stress dari perspektif Islam. Macam2 yang dikongsikan..antaranya peranan doa. Jadikan Allah tempat pertama untuk meluah segalanya. Tiada rahsia antara kita dan Yang Maha Mengetahui. Then, kne ingat nk berkongsi masalah dengan manusia..knelah cari yang amanah. Nanti tak pasal2 dicanangnya masalah kita tu satu Malaysia kecoh…
Slot seterusnya diisi oleh seorang pelajar master yang menjadi felo akademik ditempat kami. Beliau pernah mendapat anugerah di-raja dan anugerah naib canselor. Beliau seorang yang bijak menguruskan masa kerana mampu bergiat aktif dalam debat. Antara tip-tip yang dikongsi:-
-Kene pandai uruskan masa
-Cari masa yang sesuai untuk belajar (otak paling segar).
-Jangan bertangguh buat kerja
-Tumpuan dalam kelas
- Paling penting :- Carilah keberkatan menuntut ilmu dari guru.
Slot terakhir iaitu Minda Cemerlang yang disampaikan oleh Ally Iskandar.. Ramai yang agak terkesima mendengar salah satu kata2 beliau. Beliau mengatakan, “Saya tak nak kedatangan saya ke mari hanya membuatkan kamu mengatakan “ ‘Wow, Ally datang’ ketika saya melangkah masuk tadi. Kemudian sibuk mengambil gambar saya. Bila balik nanti, mengupload gambar-gambar tu tuk dimasukkan ke mana2. Dan akhirnya kamu tak mendapat apa-apa.. Tapi apa yang saya harapkan ialah kedatangan saya ke mari membuatkan kamu belajar sesuatu dari saya dan saya juga mempelajari sesuatu dari kamu semua…”
Mungkin apa yang dapat aku kongsikan disini, apa yang ku pelajari =>
-Jangan jadikan sesuatu itu sesuatu sebagai halangan
-Jadikan orang sekeliling sebagai pendorong.
-Kata kunci “Aspirasi”
-Baca buku stress kerana membaca time nk pekse je
-Cari style studi anda
-Jangan tipu diri sendiri, kejujuran penting.
-Fokus, ada target.
-Kompetitif, smgt persaingan
-Bebas adalah keupayaan untuk mengawal. Erti bebas bukanlah kita boleh melakukan apa
sahaja tanpa pengawalan kerana itu sebenarnya kita menjadi hamba pada persekitaran.
-Jangan asyik complain benda remeh temeh.
-Selalu cabar diri.
-Utamakan yang penting.
-Minda cemerlang ialah minda yang mempunyai target.
-Belajarlah sesuatu setelah celik mata.
 

Selamat Hari Raya AidiFitri
Salam AidilFitri..Salam Lebaran…
Moga kita kembali kepada fitrah. Fitrah yang suci seperti bayi yang baru dilahirkan. Setelah sebulan melalui bulan tarbiyah..Ramadhan yang mulia…
Hari ni dh 28 Ramadhan..Aku masih disini..Org lain dh balik umah msg2.. Jeles tul bila melihat bdk2 ni duk tarik beg. Ni lah masalah kalau beli tiket lambat. Tapi aku cuba tenangkan hati ni. Redha dengan ketentuan Illahi. Mungkin ada hikmahnya.. Tak pun, Allah nak uji aku. Dulu time kat matrikulasi..aku adalah insan yang agak ‘kerek’ kerana tidak perlu membeli tiket untuk pulang ke rumah. Mana taknye..matrik ke rumah hanya memakan masa setengah jam kalau naik kereta la..Bak kata seorang sahabatku, “kalau merangkak pun leh sampai”. Selama 2 tahun..mungkin semua ex roomates ku tak berpuas hati dengan aku kerana aku selalu balik rumah paling awal dan balik ke matrik paling lambat. Hmm…
Kini.. ku merasainya. Merantau jauh..hmm..x delah jauh sangat pun. Tapi kalau naik bas..naik sakit pinggang gak la duduk. Pernah gak terlintas difikiran ni nak naik kapal terbang pastu terjun pakai payung terjun. Tapi takut terjun tempat lain mendarat tempat lain plak..
Ish..entah pe2 je aku mengarut pagi2 ni..
K lah.. Salam AidilFitri.
 

Semakin Jauh

Tanpa kita sedari Ramadhan semakin menjauhi kita. Tinggal lagi beberapa hari je nk masuk Syawal dh.. Sedar2 dh raya je. Sepatutnya 10 akhir Ramadhan ni perbanyakkan amalan.. mencari Lailatul Qadar. Tp kebiasaannya org2 ni duk sibuk Lailatul Kamdar. Nasib kampung ku x de Kamdar. hehe.. Ala..same je duk borong mn2 tempat pn. Kdg2 tu duk smpai membazir..
Pelikkan.. bulan Ramadhan setan kn kene ikat tp cmne la kita ni masih berperangai cmtu. Bak kata ustaz mse dgr crmh Ramadhan ritu, kalau setan duk sebelah pn x dpt beza mana satu setan. Setan ni sebenarnya fasilitator kepada nafsu. 11 bulan setan duk latih nafsu agar ikut ‘mentor’ dia. Tapi kalau ikut kan..kita mampu mengubah diri ni sepanjang sebulan di bulan Ramadhan ni.. dgn syarat kita ikut la modul yang sepatutnya dilakukan time Ramadhan ni…

Bersama2 lah mengoptimumkan masa dgn aktiviti sepatutnye di detik2 akhir Ramadhan ni..InsyaAllah.
 

 

RAHSIA KEJAYAAN, KHUSYUK DALAM SOLAT.

Dalam Islam, solat dikaitkan secara langsung dengan kejayaan. Sama ada kejayaan dunia mahupun kejayaan akhirat. Seruan azan membuktikan hakikat itu. Seruan “marilah solat”, datang seiring dengan seruan “marilah menuju kejayaan”. Hal ini menunjukan solat itu ada keistimewaan dan mampu membawa kita kea rah kejayaan andai unsure-unsur tertentu dibina. Maknanya, jika solat dilakukan dengan betul dan sempurna akan menggerakkan orang yang melakukannya mencapai kejayaan. Mungkin ada yang mempersoalkan hal ini kerana ramai juga yang meninggalkan solat tapi mereka boleh dan telah pun “berjaya”.
Ukuran kejayaan menurut Islam adalah berbeza berbanding isme-isme yang lain. Secara umumnya, kemenangan menurut Islam ialah apabila tercapainya hasanah didunia dan hasanah di akhirat.
Hasanah Dunia.
– apabila seseorang itu mendapat keselesaan dan kemudahan hidup sama ada pada
aspek fizikal dan material.
– memiliki ketenangan dan kebahagiaan hati (spiritual).
Hasanah Akhirat
– mendapat keredhaan Allah
– memasuki Syurga yang adabdi.
Bagaimana Caranya Nak Mendapatkan Kejayaan itu.
v Berusaha mencapai khusyuk di dalam solat.
Firman Allah dalam Surah al-Mukminun 23: 1-2 yang bermaksud:
“ Dan berjayalah orang Mukmin yakni orang yang khusyuk dalam solatnya…”
Khusyuk
Terbahagi dua ;-
Lahiriah
- anggota zahir mengerjakan perbuatan solat dengan tenang dan perlahan
Anggota Batiniah
-hati merasa haibah, khauf, raja’ dan malu serta hina dihadapan Allah
6 Langkah menuju khusyuk
v Mencari pengertian (faham)
v Pemusatan fikiran (Fokus)
v Membesarkan Tuhan (Rasa Haibah)
v Kagum dan takut keagungan Tuhan ( Rasa Khauf)
v Mengharap pada Tuhan ( Rasa Raja’)
v Rasa malu dan menghina diri ( Rasa Haya’)
 

PUASA ITU LATIHAN MENGURUSKAN NAFSU

Puasa dari segi bahasa bererti “menahan”. Semua perkara atau perlakuan yang “ditahan” (haram) semasa berpuasa hakikat bebas (halal) dilakukan jika tidak berpuasa.
Misi Berpuasa Yang Jelas
Misi utama perintah berpuasa ialah “menahan” diri dengan melawan hawa nafsu.
Firman Allah yang bermaksud:
“ Sesungguhnya nafsu itu sangat mengajak kepada kejahatan”
(Surah Yusuf 12:53)
Pakej latihan tertentu untuk menangkis segala kejahatan nafsu demi sifat takwa. Antara pakej latihan itu ialah berlapar, bangun malam, membaca Al-Quran dan beriktikaf di dalam masjid.
Input Yang Betul Dalam Niat
Perlulah dilaksanakan atas dasar iman. Puasa yang berkesan, mestilah dibuat atas rasa kehambaan kepada Allah.
Proses Perlaksaan Yang Baik
Nafsu adalah musuh batin. Tiga elemen penting dalam “konspirasi” kejahatan manusia ialah kejahatan nafsu dalam diri, bujukan syaitan yang maknawi dan pengaruh makanan yang haram. Nafsu menjadi liar apabila seseorang makan secara berlebihan. Nafsu perut sangat berkait rapat dengan nafsu seks.
Namun walaupun sumber “tenaga” disekat dan “mentor”nya dirantai, masih banyak kejahatan yang dibuat oleh orang Islam di bulan puasa. Ini disebabkan proses “menyempitkan” saluran darah ( yang merupakan “highway” syaitan) tidak tercapai sepenuhnya. Nafsu yang diempang pada siang hari bulan puasa telah ‘mengamuk” sebaik sahaja masuk waktu berbuka. Di bulan puasa ini, umat Islam perlulah berpuasa hanya kerana Allah justeru melalui puasa Allah melatih kita agar menjadi orang kaya bersyukur atau orang miskin yang sabar
Output Yang Betul
Puasa umpama “break” kepada “kenderaan” nafsu kita. Dengannya kita boleh melepaskan atau menghentikan perjalanan nafsu kita. Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 83 yang bermaksud
“Semoga kamu menjadi orang bertakwa”
Takwa itu dapat dikesan melalui 2 bentuk :-
Peningkatan akhlak (hubungan dengan manusia)
Peningkatan kualiti kerja peranan atau tanggungjawab (hubungan dengan pekerjaan)
“What you get, what you see”
Puasa umpama laut yang luas dan dalam. Ada yang melihat sampah dan buih di atas permukaannya, ada yang melihat ikan dan hasil laut yang di dalamnya, namun ada yang mampu melihat “emas hitam” (petroleum) di dasarnya.
Kesan puasa tiada sama pada semua orang. Ia bergantung pada cara kita melihat, tahap kita berusaha dan kemampuan kita menahan keperitan untuk mendapat rahmat, maghfirah dan barakahnya.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin