Rabu, 21 Disember 2011

RADIO

Planet Hamradio Malaysia adalah satu website yang mengumpulkan banyak blog dan memaparkan semua updates dari blog-blog yang terdapat di dalam senarai langganan.

Tujuan Planet Hamradio Malaysia ini dibuat adalah untuk membina satu one stop center untuk radio amatur di Malaysia. dengan melawati website ini, anda akan dapat:-


 1. membaca semua kemas kini dari blog-blog rakan anda pada satu website.
 2. dapat mengetahui apa perkembangan terkini dalam scene radio amatur di Malaysia.
 3. memberi peluang kepada anda untuk menyertai sebarang aktiviti yang akan dibuat ataupun yang sedang berlaku.
 4. dapat mengenali radio amatur yang juga blogger lain.
 5. sebagai self-training resources. terdapat banyak artikel dalam planet hamradio malaysia yang berkaitan dengan homebrew aktiviti, sebagai contoh. antenna building, electronic circuits dan lain-lain.
 6. apabila anda melawati website planet.hamradio.my, anda juga dapat mengetahui perkara-perkara yang sering dilakukan dan juga menjadi rutin seseorang radio amatur di Malaysia.
 7. dan lain-lain
Planet Hamradio Malaysia juga mempunya Facebook pagenya sendiri iaitu anda akan melanggan kepada updates dari Planet Hamradio Malaysia dan dapat membaca kemaskinian setiap kali anda membuka Facebook.

Bagi mereka yang sukakan microblogging seperti Twitter, Planet Hamradio Malaysia juga ada menyediakan updates untuk para peminat Twitter.com.
Bagi mereka yang tidak sukakan social networks seperti Twitter atau Facebook, atau di rumah/pejabat anda terdapat halangan untuk social networking sites, mailinglist untuk Planet Hamradio Malaysia adalah yang terbaik jangan teragak-agak untuk join dan sumbangkan apa jua idea, pendapat, ketidakpuasan, kritik, komen dan lain lain yang anda rasakan perlu.Delta loop adalah satu multiband antenna yang senang dibuat dan toleran terhadap objek yang berdekatan. Ia boleh dipasang dalam pelbagai konfigurasi, dari mono band kepada multiband. Suapan dari tengah bawah memberi polariti berbentuk tegak. Kelebihannya berbanding dipole adalah sebanyak 2db.

Formula yang digunakan untuk mengira antenna ini adalah 1005 / frekuensi (mhz), satu 4:1 balun diperlukan untuk menjadikannya multiband antenna atau pun satu kabel 75 ohm suku panjang gelombang dipasang pada 50 ohm kabel penyuap akan menjadikannya monoband antenna. 4:1 balun digunakan kerana nilai impedance antenna ini adalah lebih kurang 90 ke 112 ohm.


Keperluan:
 1. wayar cooper yang berinsulator ( wayar eletrik rumah )
 2. panjang wayat lebih kurang 141 kaki (40 meter band)
 3. 4:1 balun / kabel 75 ohm sebagai matching stub
 4. 50 ohm RG58 sebagai penyuap
transceiver akan menunjukkan nilai SWR sebanyak 2:1 jika tiada matching dipasang. delta loop versi monoband dibuat dengan matching section dipasang dengan satu quarter wave transformer menggunakan kabel 70 ataupun 75 ohm coaxial. dengan ini beban sebanyak 112 ohm tadi akan match dengan nilai impedance transceiver iaitu sebanyak 50 ohm membolehkan pengaliran kuasa dari radio ke antenna tanpa sebarang reflected power. Walau bagaimana pun tuner masih diperlukan untuk tune di beberapa band lain selain dari frekuensi resonan.

oleh kerana dimensinya yang lebih besar maka kadar radiation efficiency bertambah berbanding dengan satu dipole separuh gelombang. loop ini boleh dipasang dalam pelbagai kedudukan, tetapi perlu diingat. setiap kedudukan menghasilkan polariti, gain, pattern, take off angle yang berbeza. 

contoh kedudukan delta loop


kedudukan yang berbeza menghasilkan pattern radiasi yang berbeza. angle yang tinggi sesuai untuk local communication manakala low angle bagus untuk DX contact.

New Carolina WindomNew Carolina windom atau window antenna adalah sejenis off center feed dipole. Antenna jenis ini popular pada tahun sekitar 70 dan 80an dan terkenal oleh kerana sifatnya yang multiband tanpa memerlukan antenna tuning unit. Dicipta oleh Loren G. Windom, bercallsign W8GZ. Idea asal beliau adalah berbeza dengan new carolina windom, traditional carolina windom menggunakan 300 ohm ladder line atau twin lead cable sebagai penyuap manakala new carolina windom menggunakan RG58 50 ohm sebagai penyuap. Traditional windom juga dikatakan tidak bagus kerana tiada RF choke, menjadikan RF berkeliaran sehingga ke dalam shack.

New carolina windom untuk 40 meter band berukuran 20 meter panjang atau 66 kaki, separuh gelombang untuk 40 meter band, mempunyai satu titip penyuap yang terletak di 37.8% dari hujung salah satu sisi. Oleh kerana impedance antenna ini adalah sekitar 200 ohm, maka satu balun 4:1 perlu dipasang pada titip penyuap. RG58 sepanjang 10 kaki adalah kabel penyuap kepada wayar antenna juga bertindak sebagai vertical radiator. satu rf choke perlu dipasang selepas kabel RG58 10 kaki untuk menghalang transmission line dari menjadi separuh dari antenna.

New carolina windom dikatakan bagus kerana kurang loss dan juga banyak RF diradiasikan secara omnidirectional pada sudut yang rendah, menjadikannya pilihan untuk para DXer. Untuk mereka yang mempunyai ruang yang luas, full size 80 meter new carolina windom adalah yang terbaik. Bagi mereka yang kesempitan ruang, 40 meter separuh gelombang sudah memadai.

Cara membuat antenna new carolina windom untuk 40 meter band dan 80 meter band:

 1. potong wayar kuprum sepanjang separuh gelombang untuk frekuensi paling bawah yang akan digunakan, sebagai contoh 7.100mhz  (468 / 7.1mhz = 65.9 kaki), 3.9mhz (468 / 3.9mhz = 120 kaki)
 2. potong wayar tadi pada titik 37.8% dari sisi
 3. sambungkan kedua elemen wayar tadi kepada 4:1 balun
 4. suapkan balun dengan satu kabel RG58 50 ohm sepanjang 10 kaki, untuk 80 meter band adalah 20 kaki, nisbah 4:1.
 5. sambungkan hujung RG58 tadi kepada satu line isolator / RF choke
 6. pastikan bila anda memasang antenna ini, tentukan elemen wayar tergantung sekurangnya 24 kaki dari paras bumi secara horizontal dan RG58 sepanjang 10 kaki / 20 kaki perlu dalam keadaan tegak.

Far field plots untuk antenna new carolina windom pada ketinggian 7 meter. Perhatikan gain dan juga rupabentuk lobes yang terhasil.


Carta VSWR antenna New Carolina Windom.
You might also like:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KETURUNAN SIAM MALAYSIA.

Walaupun saya sebagai rakyat malaysia yang berketurunan siam malaysia,saya tetap bangga saya adalah thai malaysia.Pada setiap tahun saya akan sambut perayaan di thailand iaitu hari kebesaraan raja thai serta saya memasang bendera kebangsaan gajah putih.

LinkWithin